Sesekali Teringat: UPSR

18 05 2009

Ketika zaman kanak-kanak, saya bercita-cita nak masuk aliran agama. Maktab Mahmud adalah pilihan peribadi saya. Dalam sekolah, saya sentiasa bersaing dengan rakan-rakan sekelas untuk mendapat nombor 1 tetapi selalunya saya hanya akan dapat top 5 sahaja.

Yang paling saya tidak puas hati ialah bila saya dapat nombor 4. Saya rasa sistem di sekolah amat amat tidak adil kerana bila hari penyampaian hadiah, saya tak dapat hadiah sedangkan dari kelas-kelas lain dapat hadiah. Saya selalu merungut. Bayangkan, saya duduk dalam kelas nombor satu dan walaupun saya dapat nombor empat markah keseluruhan saya adalah lebih baik dari yang mendapat nombor 1 dalam kelas lain. Depa pulak yang dapat hadiah. Memang saya tidak berpuas hati.

Apa pun, saya tanamkan tekad untuk terus cemerlang dalam UPSR. Ketika itu hanya empat matapelajaran sahaja yang dinilai. Ketika percubaan dan ketika tuisyen, saya sentiasa mendapat kesemua A. Jadi saya kumpul kegeraman itu untuk saya score dalam UPSR.

Tiba hari penentuan. Saya berdebar-debar. Hati saya tak keruan. Saya dimaklumkan Cikgu penolong kanan sudah pun ke Jabatan Pendidikan Negeri untuk dapatkan keputusan dan akan pulang ke sekolah kira-kira jam 10 pagi. Sungguh hati saya berdebar-debar.

Tiba-tiba, saya dimaklumkan perkhabaran gembira oleh seorang rakan sekelas yang memaklumkan saya mendapat 4A! Alhamdulillah, saya terlalu gembira dan saya terus bersalam dengan rakan-rakan yang lain. Tetapi rekasi mereka agak berlawanan. Mereka kelihatan tercengang dan kehairanan sambil bertanya saya kenapa.

“Saya dapat 4A!”
“Cikgu penolong kanan tak balik lagi, macam mana dah tau keputusan?” Soal mereka. Saya terpaku dan malu yang teramat sangat. Saya meraikan kegembiraan palsu. Cis, Berdebah sungguh kawan saya tu!

Lalu saya yang juga seorang pengawas membawa diri, saya buat buat jaga kawasan parkir basikal di blok belakang. Di situ, hanya saya seorang sahaja, jadi dapatlah saya cover rasa malu tadi. Dalam hati, saya semakin resah. Tiba-tiba saya jenguk dan nampak Cikgu penolong Kanan dah pun pulang ke sekolah.

Terus sahaja semua ke pejabat dan kami cuba membuka tingkap nako bilik pengetua hingga dihalau oleh kerani sekolah. Semua tak sabar-sabar menanti keputusan peperiksaan. Saya apatah lagi bila rasa malu sedemikian. Kemudian saya menunggu di luar pejabat dan seorang cikgu keluar untuk tampal keputusan di papan kenyataan. Semua mengerumuni cikgu tersebut dan seorang guru datang menghampiri saya sambil mengucapkan, “Tanhiah, kamu dapat 4A”.

Saya seolah-olah tidak percaya dan terpaku. Lalu saya berlari ke bawah dan menjenguk papan kenyataan. Entah berapa kali saya ulang tengok dan semak hinggakan saya terpaksa panggil beberapa rakan untuk turut mengesahkannya.

Alhamdulillah, apa yang saya hajati tertunai dan terus hilang rasa marah terhadap kawan yang telah ‘memainkan’ saya tadi. Mungkin ‘gurauan kasar’ itu adalah doa dan jadi makbul.

Apa pun, itulah antara Kenangan Pahit Manis di Sekolah Kebangsaan Tunku Raudzah. Selamat Hari Guru buat kesemua Guru yang pernah mendidik saya!





Sesekali Teringat: Hentian Persinggahan

11 04 2009

Antara tempat yang pernah menjadi tempat tinggal saya selama ini…

Pendang —> Jerantut —> Alor Setar —> Kulim —> Alor Setar —> Sintok —> Langkawi —> Alor Setar —> Butterworth —> Alor Setar —> Seri Kembangan –> Bandar Tun Razak —> Bandar Sri Permaisuri.

InsyaAllah lepas ni…

Bukit Bayu (Cheras Baru) —> Sungai Petani





Sesekali Teringat: Memori Kelas 09 PPUUM 98/99

5 04 2009

 

LELAKI 

SAIFUL AZRUL CHE LAH 
MUHAMMED ERMAN MAT ZOKI 
MOHAMMAD KHAIRU FARHAN MAD SAAD 
MOHD RIZAL SHAMSUDDIN 
MOHD HERDI ISMAIL 
NORAMZAN MOHD NOR 
JEFFREY JISTIN 
JERRY ZACHARY BOEY EDWARD 
MOHD ROSDI SAID 

PEREMPUAN 

NORWATI  ABDUL RAHIM 
MUHAIDA ABDUL RAHMAN 
NORAYATI MOHD ISA 
NURDAHLIA ANGKUJAU 
NURHAFIZZAH ABDUL RAHMAN 
ZAIDAH AHMAD 
JAMALIAH MUSA 
NORIZAN IBRAHIM 
HAFIZAH HASHIM 
NUR HARMILIZA MOHD HAMZAH 
RAFIDAH NOORDIN 
HASLIZA ABDUL HAMID 
HASIYAH ABDUL LATIF 
SHARIZAN AZLEN SULAIMAN 
ANIDA IDRUS 
AMAL IBRAHIM 
SURAYA ABDUL RAHMAN 
FARAH ANISAH BABA 
NURUL NADIA ALI 
NOOR AZLEEN MD SAAD

 

Ahad lepas, seorang rakan Norwati telah mengadakan suatu majlis reunion dengan sebahagian ex-Kelas 09 PMUUM 98/99 di Bandar Baru Bangi. Alhamdulillah walaupun notis panggilan yang singkat, 9 daripada 29 ahli kelas dapat menghadirkan diri beramah mesra antara satu sama lain.

Alhamdulillah ia dapat dijayakan dan dari satu perbincangan, kesemua mahu ada satu medium untuk keep in touch dan untuk itu saya dah set up satu forum untuk semua ahli kelas 09. Bagi ahli kelas 09 yang nak kan link tersebut, sila email saya saifulazrul@hotmail.com. 

Terima kasih Wati yang menjadi penganjur. Harap semua yang lain dapat berforum dan keep in touch!





Sesekali Teringat: Perjalanan Hidup

12 03 2009

Sekolah Kebangsaan Tunku Raudzah (SKTR)
1987-1992

Sekolah Menengah Kebangsaan Dato Syed Omar (SMKDSO)
1993 (Sehari sahaja)

Kolej Sultan Abdul Hamid (KSAH)
1993 (Sebulan sahaja)

MRSM PDRM
1993-1995

Sekolah Menengah Teknik Lebuhraya Sultan Abdul Halim (SMTLSAH)
1996-1997

Pusat Matrikulasi UUM (PMUUM)
1998-1999

Universiti Utara Malaysia (UUM)
1999-2002

Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
2004-kini