Syasya Kecik… Syasya Besar

13 04 2009

Semalam

Kadang kala bila kepenatan, cukup seronok melayan keletah anak. Syasya semalam bila saya kata kepada dia, ” Syasya tak boleh main, Syasya kecik lagi…”

Lalu Syasya jawab, “Syasya dah besar!” Sambil menunjukkan jari sejengkal (Ibu jari dan jari telunjuk). Bagi Syasya kalau dia tunjuk jari sejengkal, itu maksudnya besar. Kalau kecil dia akan rapatkan jari telunjuknya dan ibu jari.

Hari ini…

Isteri saya cakap kepada Syasya, “Syasya tak boleh hisap jari, baby kecik boleh lah hisap jari”.

Memang kegemaran Syasya hisap jari. Puas nak betulkan dan tegur.

Lalu Syasya jawab, “Syasya Kecik, boleh hisap jari!”

“Semalam Syasya cakap, Syasya besar,” Tegur saya. 
“Syasya kecik lah,” Jerit Syasya lagi.

Adoi, macam-macam… Pandai betoi nak bagi alasan dan nak teruskan tabiatnya tu.

Syasya Oh Syasya… 





Permata Hati Part 3

30 01 2009

Malam tadi, saya dan isteri terasa begitu kesian kepada Syasya. Syasya menangis meronta-ronta tak mahu telinganya dikorek untuk buang tahi telinga. Syasya menjerit, “Sakit! Sakit!” Sekuat-kuatnya sambil menangis. Kesian pulak rasanya. Tapi langsung tak korek lagi dah kata sakit. Hehehe…

Saya mintak wife, tangguh dulu korek telinga Syasya sebab Syasya meronta tak mau, lagi pun takut bila Syasya meronta nanti bahaya pulak. Isteri saya bertegas nak korek jugak sebab dah banyak dah tahi telinga. Aduh serba salah jadinya saya. Jadi saya terpaksa pegang tangan dan kaki Syasya dan wife saya pegang kepala. Syasya meronta lagi.

Alamak kesiannya. Syasya mengalah sekejap. Elok kami nak korek telinga dia, dia tunjuk ke arah buku sambil merayu, “nak baca!”. Syasya memang pandai alih topik. Hehehe… Kami kata “OK”.

Lepas tu kami nak korek lagi, dia kata, “Nak tidor” (Maksudnya nak baring). Kemudian bila nak korek lagi, dia kata, “Nak Word World! (Kartun Kat Channel 613 ASTRO).

Adoi, pandai betoi alih topik. Bila nak korek lagi, dia bagi alasan lain pulak. Hmmm… Boleh pulak tu sambil tengah nangis bila kami mengeluh, dia terus gelak. Aih, macam main-main ja! Hehehe… Macam macam lah Syasya ni.

Last sekali kami tak jadi korek. Kena cari alternatif lain pulak, maybe ubat titik ka. Sebelum ni, Syasya ok ja kalau korek telinga. Hmmm…

Saya search di Internet, macam-macam yang saya jumpa. 

Anda ada penyelesaiannya???





Permata Hati Part II

23 01 2009

Oleh kerana saya memang minat bola, nampaknya minat saya dah turun kepada permata hati saya, Syasya Hana. Kalau game Kedah di sekitar Lembah Klang memang Syasya nak ikut sampaikan dia dah hafal nyanyi lagu biar jasa jadi kenangan.

syasyahana

Syasya Ikut Saya Main Futsal malam tadi

Kalau tengok warna hijau kuning atau bendera sahaja, dia akan sebut “Kedah” atau “Malaysia”. Game Malaysia lawan UAE hari tu pun Syasya turut serta tapi sebab Malaysia main agak boring kot dia tertidoq waktu second half.

Kalau saya pi main bola pun, memang Syasya akan ikut dan bawak bola dia sekali. Tapi kena ada geng jugaklah layan dia main. Tak pa, nanti kat rumah baru, saya nak ajaq dia main badminton pulak. Bola ni tak sesuai sangat kepada budak perempuan. Minat tak pa lah…

Memang pantang tengok bola!