Aduhai Komputerku

10 02 2009

Tadi sewaktu saya balik dari pejabat selepas hujan lebat reda, terus saya masuk ke bilik tengah untuk on komputer. Kemudian saya keluar dari bilik dan kemas sikit rumah dan selang beberapa lama saya masuk balik ke bilik tetapi tengok Monitor gelap ja.

Terus saya reset dan onkan semula sambil keluar dari bilik dan ke peti ais untuk minum. Kemudian saya masuk balik tengok gelap lagi monitor ni. Aik, tak kan Syasya main kot. Check sekali lagi, Ya Allah! air bertakung atas meja dan saya dapati monitor saya basah dan air dah masuk ke dalam. Macam mana saya tak boleh perasan dari awal tadi. Adoi! Kena jemur dulu lah monitor ni. Jangan rosak sudahlah…

Hmmm… Awat tak tutup tingkap aih… Saya tanya wife dan yang bestnya kami dua-dua tak mengaku siapa yang bukak tingkap tu. Hehehe…  Hmmm… Nasib baik CPU dan modem ok ja. Kalau nak online lepas ni dari rumah, kenalah pakai lap top wife saya.

Harap-harap ia tak rosaklah…





Tips Komputer

5 01 2009

Anda nak tahu service pack version apa yang anda gunakan? cuma ikut langkah-langkah berikut:

  1. Klik Start, dan kemudian klik Run.
  2. Salin dan Tampal (Copy and paste), atau taip the arahan “winver” dan klik OK.
    Satu kotak dialog akan memaparkan versi terkini Windows yang anda gunakan dan juga versi tekini service pack dalam komputer anda.
  3. Nota Jika anda masih tidak pasti tentang service pack yang anda ada, anda bolehlah bertanyakan bantuan microsoft di http://support.microsoft.com (http://support.microsoft.com/) .




8 Trik Menjadikan Firefox Secepat Kilat

7 11 2008

Secara umum Firefox sendiri sudah memiliki kuasa  yang melampaui IE, tetapi dengan sedikit sentuhan dan penetapan yang tepat anda bosa membuatnya 2x lebih cepat lagi hanya dalam waktu 5 minit saja. Ikutilah trik-trik di bawah ini.

1. Aktifkan Pipelining

Biasanya browser bekerja dengan mengirimkan permintaan kepada server dan menunggu respon sebelum melanjutkan proses. Pipelining adalah sebuah teknik lebih agresif yang memungkinkan browser untuk mengirimkan beberapa permintaan sekaligus sebelum menerima respon apapun untuk mengurangi waktu yang diperlukan untuk memaparkan isi halaman. Untuk mengaktifkan fungsi ini taip “about:config” pada kotak alamat, klik dua kali pada “network.http.pipelining” dan “network.http.proxy.pipelining” supaya nilainya berubah menjadi “true” kemudian klik-dua kali pada “network.http.pipelining.maxrequest” dan jadikan nilainya “8“.

Perlu diingat bahawa beberapa server tidak melayani pipelining. Jadi, ada kemungkinan kalau penetapan ini boleh memperlahankan firefox anda. Atur kembali semuanya seperti penetapan awal jika memang terjadi masalah.

2. Render dengan Cepat

Laman web yang besar dan rumit boleh memakan masa untuk dipaparkan. Firefox tidak ingin membuat anda menunggu, jadi dengan pengaturan standart Firefox akan menampilkan apa yang ia terima setiap 0,12 saat. Walaupun hal ini membuat browser terkesan lebih cepat, rendering secara berulang yang dilakukan terus menerus meningkatkan waktu keseluruhan yang diperlukan untuk menampilkan halaman, kita dapat mengurangi jumlah rendering ini untuk meningkatkan kelajuannya.

Taip “about:config” dan tekan [ENTER], kemudian klik kanan pada tetingkap utama dan kemudian pilih “New > Integer“. Taip “content.notify.interval” sebagai nama preferensi anda, klik “ok“, masukkan “500000” (500 ribu) dan klik “ok” kembali.

Klik kanan lagi pada tampilan dan pilih “New > Boolean“. Kali ini buat nilai disebut “content.notify.ontimer” dan atur menjadi “True” untuk menyelesaikan tugas anda.

3. Loading Lebih Cepat

Jika anda tidak menggerakkan tetikus atau menyentuh keyboard selama 0,75 detik, Firefox akan masuk ke dalam mode “low frequency interrupt” yang artinya interface-nya menjadi kurang responsif tetapi bisa me-load halaman lebih cepat.

Ketik “about:config” dan tekan [ENTER], klik kanan pada tampilan dan pilih “New > Integer”. Ketik “content.switch.threshold”, klik “ok”, masukkan “250000″ (seperempat detik) dan klik “ok” untuk menyelesaikan.

4. Tidak Ada Interupsi

Anda boleh melakukan langkah lebih jauh dengan memberitahu Firefox untuk sama sekali mengabaikan user interface events sampai halaman selesai dipaparkan. Memang cara ini agak ekstrim kerana Firefox boleh menjadi tidak responsif selama beberapa waktu, tetapi tidak ada salahnya untuk dicuba apakah kesannya positif atau tidak untuk anda.

Taip “about:config“, tekan [ENTER] dan klik kanan, pilih “New > Boolean“. Taip “content.interrupt.parsing“, klik “ok“, atur nilainya menjadi “False” dan klik “ok“.

5. Blokir Flash

Animasi flash yang mengganggu terdapat di mana-mana, muncul pada halaman web yang ingin anda baca atau lihat dan memlambatkan browsing. Namun ada penyelesaian yang sangat mudah. Install  “Flashblock” (flashblock.mozdev.org) dan ia akan memblocksemua aplikasi Flash ketika loading agar laman web ditampilkan lebih cepat. Jika anda menemui paparan Flash ingin anda lihat cukup sekadar klik pada tempatnya untuk download dan melihat tampilannya dengan normal.

6. Tingkatkan Ukuran Cache

Ketika melancarkan Firefox akan menyimpan gambar dan skrip pada memory cache local di mana anda boleh mempercepat pengambilan data jika mengunjungi laman web yang sama kembali. Jika anda memiliki RAM yang besar (2GB atau lebih), biarkan Firefox berjalan lebih lama sehingga mengunjungi kembali halaman-halaman web akan lebih cepat, terutama dengan cache yang besar.

Taip “about:config” dan tekan [ENTER], kemudian klik kanan dan pilih “New > Integer“. Taip “browser.cache.memory.capacity“, klik “ok“, masukkan “65536” dan klik “ok“, kemudian “restartbrowser untuk mendapatkan cache yang baru dan lebih besar.

7. Aktifkan TraceMonkey

TraceMonkey adalah engine Javascript baru dari Mozilla yang super cepat, dalam beberapa benchmark bahkan mencetak nilai 40x lebih besar dibandingkan versi saat ini. Tracemonkey mungkin saat ini memang dalam tahap pengembangan dan masih sedikit buggy, tetapi jika anda keberatan menggunakan perisian dalam tahap pengembangan, dapatkan nightly build terbaru dari (ftp://ftp.mozilla.org/pub/firefox/nightly/latest-trunk/). Versi beta pertama Firefox 3.1 juga dijadualkan untuk dikeluarkan bulan ini juga.

Ketik “about:config” pada kotak alamat dan tekan [ENTER]. Ketik “JIT” pada kotak filter, dan klik dua kali “javascript.options.jit.chrome” dan “javascript.options.jit.content” untuk mengubah nilainya menjadi “true“. Selamat!, kini anda telah menggunakan engine Javascript mutakhir Firefox.

8. Kompres Data

Jika anda memiliki akses internet lambat, mungkin anda merasa bahawa Firefox tidak berkerja dengan baik. Itu tidak sepenuhnya benar! Install toonel.net dan aplikasi Java ini akan mengambil alih trafik internet anda melalui server-nya sendiri. Semua data yang melalui server Toonel lalu dikompres sehingga data yang perlu dipaparkan browser lebih sedikit.

Bahkan, Toonel juga boleh mengkompres gambar JPEG, tetapi tentunya berlaku penurunan kualiti gambar. Tips ini berguna untuk mempercepatkan jumlah data yang dikirimkan, bermanfaat jika memiliki akaun internet yang terbatas atau saat menggunakan sambungan internet yang lambat seperti GPRS.

Untuk sumber artikel, silakan klik di sini.

Artikel ini saya petik dari http://www.rahsiakomputer.com/2008/10/28/8-trik-menjadikan-firefox-secepat-kilat/

Saya sendiri dah mencuba dan terbukti berkesan…

Saya syorkan anda kerap mengunjungi Rahsia Komputer ini untuk mendapatkan input-input menarik tentang dunia IT. Kadang kala anda berpeluang memenangi hadiah peraduan yang dianjurkan. Baru-baru ni saya dah menang e-books yang dalam satu pertandingan yang dianjurkan oleh Rahsia Komputer. Alhamdulillah … Rezeki.

Yang penting sama-sama kita berkongsi ilmu…