Penyelesaian Masalah Lipas Dalam Kereta

7 08 2015

Saya pernah menulis Masalah Lipas dalam kereta. dan juga Perangkap Yang Tidak Disangka serta Masalah Lipas Dalam kereta.

 

Akhirnya saya mendapat penyelesaian masalah lipas di dalam kereta saya. Suatu penyelesaian yang saya tak sangka dan amat murah tetapi hasilnya TERBAIK! Alhamdulillah…

lipas6

Perangkap Lipas dan Cicak

Bagaimana ia bertindak?

Dalm set perangkap ini, anda akan mendapat satu kotak untuk diletakkan di tempat sasaran. Di dalam kotak itu sudah diletakkan gam dan diberi satu umpan yang akan menarik perhatian lipas (lihat gambar)

Tak sampai seminit letak

Tak sampai seminit letak

Hasil Hari Pertama

Hasil Hari Pertama

lipas3

Akhirnya, setelah 5 perangkap saya dapat memerangkap kira kira 850 ekor lipas. MasyaAllah banyaknya lipas dalam kereta saya. Sekarang saya cuma pasang untuk pastikan generasi yang baru menetas juga terperangkap.

lipas5

Harganya di Pasaraya Besar cuma RM7.50! Dalam tu ada 5 set.

Cuba lah!

Advertisements




Masalah Lipas Dalam Kereta

1 08 2015

Saya pernah menulis Masalah Lipas dalam kereta. dan juga Perangkap Yang Tidak Disangka.

Masalah lipas tetap berlaku sehinggalah seorang jiran saya mengesyorkan racun lipas ini.

Bagaimana ia bertindak?

lipasNas1

Racun lipas ini diletakkan di dalam kereta. Sebaiknya diumpan dengan secebis makanan (seperti gambar di atas). Kemudian, lipas akan memakan racun ini dan kembali ke sarang atau kawasan mereka. Selepas beberapa ketika, lipas ini akan mati dan bangkainya akan dijadikan makanan oleh lipas lain dan lipas lain juga akan mati.

lipasNas2

 

lipasNas3

Menerusi kaedah ini, saya berjaya mengurangkan jumlah lipas dengan agak banyak dalam kereta saya.

Untuk keterangan lanjut boleh hubungi seperti dalam poster di bawah:-

lipasNas4





Repair Kereta

30 03 2009

Semalam, saya terpaksa habiskan masa tengahari untuk ke bengkel membaiki kereta. Hmmm… Sambil tu saya check masalah gear yang saya maklumkan sebelum ini, rupa-rupanya bukan gear box yang rosak tetapi pemegang gear tu yang longgar. Nak tukar tapi stok tak ada. Yang tu kena tunggu dulu.

Yang dilakukan semalam:-

1. Tukar Tangki Air Wiper
2. Service Stering (Flush & Add New Oil)
3. Service Aircond
4. Pasang Klip Pelapik Tayar depan
5. Perbetulkan wiring signal kanan
6. dll.

Semua sekali kena RM560 termasuk kos buruh. Hmmm… Terbang lagi duit !





Tak Pernah Dibuat Dek Orang

13 02 2009

Pagi tadi ketika saya nak ke pejabat, saya ternampak sebuah kereta memberi signal untuk membelok ke kanan. Ketika itu kereta tersebut berada di lorong kanan di sebatang jalan yang tiada divider. Maknanya jalan tersebut hanya dipisahkan oleh garisan putih dengan laluan menentangnya. Faham dak? Faham kot.

Saya memerhati dari jauh kerana kebetulan saya menuju ke arah kereta itu yang berada di lorong bertentangan dengan saya. Tetapi yang saya perasan kereta itu tidak membelok ke kanan walaupun signal diberi dan tiada kereta dari arah bertentangan (saya jauh lagi nak sampai ke arah kereta tu). Mungkin pemandunya baru nak belajar memandu dan kekok lagi kot.

Elok saya sampai berdekatan kereta tersebut, saya dapati tiada kelibat sesiapapun dalam kereta tersebut. Biar betul? Lalu saya meneruskan perjalanan saya dan apabila saya toleh ke belakang, barulah saya nampak pemandunya kembali ke kereta dari seberang jalan. Rupanya dia parking kereta di tengah jalan!

Tak pernah dibuat Dek Orang? Aik tapi pemandu tu buat. Hehehe… Macam… Macam…

p/s: Apalah sebabnya dia parking kereta tengah jalan?





Ngeri

15 12 2008

Ketika pulang ke kampung minggu lepas, saya teringat kisah saya sewaktu bulan Ramadhan yang lalu di Lebuhraya Utara Selatan selepas Terowong Menora. Sesiapa yang biasa drive di situ pasti sedar laluan itu agak berbahaya. Selepas Solat Subuh di Tapah, saya meneruskan perjalanan ke Penang dan selepas Terowong Menora tu, saya just main brek sahaja kerana laluan menuruni bukit.

Tapi walaupun hanya main brek, kelajuan mencecah 80/90 kmj! Pedal minyak langsung saya tak tekan. Dah lah menuruni bukit jalannya pulak bengkang bengkok. Tapi sampai satu ketika saya terpaksa ambil laluan sebelah kanan kerana bas yang menuruni bukit bergerak terlalu perlahan.

Yang cukup menyeramkan saya ialah ketika saya menuruni bukit tersebut saya melalui jalan yang bengkang bengkok tiba-tiba ada sebuah kon sempat segi melintang di tengah jalan! Kalau jalan lurus dari jauh dah boleh nampak tapi kalau bengkang bengkok, memang berderau darah jadinya.

Waktu tu kelajuan dalam 90kmj. Pada laluan kanan ada kon 4 segi. Laluan kiri ada sebuah lori tangki berada dekat kon 4 segi tersebut. Terus saya kepak stereng kereta saya ke kiri dan perbetulkan agar ia lurus pada laluan kiri dan ketika melepasi kon 4 segi tu, saya hampir merempuh lori tangki tersebut dan saya dengan pantas kepak stereng ke kanan dan dalam kelajuan yang sukar dikawal itu saya hampir merempuh pembahagi jalan simen di sebelah kanan tetapi saya sempat kawal stereng agar kembali lurus. 

Alhamdulillah, saya berjaya. Ia berlaku sekelip mata dan selepas saya berjaya kawal kenderaan seperti biasa, saya rasa macam jantung saya berhenti berdegup! Terlalu pantas. Wife saya tanya, “Awat, Abang?” sebab dia rasa kereta melelong manakala adik ipar saya yang sedang tidur langsung tak sedar apa-apa.

Saya rasa kon itu melintang di tengah jalan kerana ada yang terlanggar hingga menyebabkan ia melintang di tengah jalan. Memang bahaya! Mujurlah ketika itu saya baru sahaja servis kereta termasuk tukar 4 tayar, minyak brek, brek, Spring, alllignment and balancing dll yang memakan kos lebih kurang RM1.5K.

Alhamdulillah semuanya selamat, tapi setiap kali saya lalui laluan tu, memang hati saya berdebar-debar… Kena sentiasa beringat di jalan raya.