Menanti WordPress 2.7

5 12 2008

Hari ni akan dilancarkan WordPress 2.7

Memang saya menanti dengan penuh debar sebab mengharapkan lagi banyak features yang disediakan (Hehehe… Yang la ni pun tak berapa dan explore).  Apa pun menggunakan wordpress la ni memang dah cukup mudah tak macam zaman saya buat blog secara manual dulu. Banyak kerja. La ni cukup mudah. Harap wordpress 2.7 akan memudahkan lagi para bloggers. Lepas 2.7, 2.8 dijangka akan release pada Febuari 2009 pulak!

Advertisements




Tips IT

4 12 2008

Sedikit Tips Terminologi IT…

Avatar

Avatar ialah satu perwakilan digital yang mewakili user dalam dunia Internet. (A digital representation of a user in a virtual reality site)

Blavatar

Blog + Avatar

Favicon

Satu ikon kecil yang terpapar sebelah alamat URL di pelayar web

 

Semoga sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada kita semua, InsyaAllah…





Penangan JDev 11G

3 12 2008

Adoi… Pening betul kepala memikirkan tentang JDeveloper 11G ni. Saya mula kenal dengan JDeveloper pada version 9 kemudian version 10.1.2 sebelum saya gunakan version 10.1.3 dengan lebih lanjut. Elok guna 10.1.3 keluaq pulak version 11G Technical Preview dan saya guna version Technical Preview 4. Bila guna Technical Preview 4 dah mula selesa keluar pula Jdeveloper 11G Production Release 1. Adoi nak kena catch up dengan yang baru pulak!

Memang la ni dok bertungkus lumus memahami JDeveloper 11G ni. Dari segi business layer, rasanya tak begitu mendatangkan masalah tetapi di presentation layer memang agak memeningkan. Kalau dulu bila boleh selit coding di presentation layer, rasa macam free untuk buat apa saja tapi bila banyak nak kena configure berbanding coding, dah jadi kekok mencari. 

Saya sedang develope template project. Mulanya nampak simple tapi bila dok start mula, terasa betapa rumitnya nak buat. Kena tahu komponen sebaik mungkin baru mudah nak settle. Semuanya kelihatan baru bagi saya, memang puas nak explore apatah lagi saya kena siapkan awal di presentation layer. Adoi peningnya kepala!

Tambah pula lepas sahaja run kena restart balik PC. Kalau ikutkan requirement PC saya, kira ok la. Pentium IV 3.20GHz, RAM 2.0GHz, Hard Disk 120GB using Windows XP Pro Version 2002 Service Pack 2. Tapi bila kena penangan JDeveloper 11G memang cukup terasa sebab minimum requirement untuk RAM kena dalam 2.0GB. Saya just at minimum level. Processor pulak seeloknya Dual Core baru kena.

Apa pun ini satu cabaran yang harus saya tempuh. Dah mula dapat sikit demi sikit apa yang perlu cuma kekurangan resources sebab benda ni masih baru. Oh lupa nak inform kepada yang tak mengerti apa itu JDeveloper. JDeveloper adalah satu tool untuk membangunkan sistem menggunakan Java sebagai bahasa pengaturcaraan. Ia dimiliki oleh Oracle. Ada banyak lagi tool yang berasaskan java seperti JCreator, Rational dll.

La ni yang saya tengah kaji lanjut adalah komponen Panel Strecth Layer, Panel Splitter dan Panel Collection. Mungkin berguna dalam bahagian yang ingin saya bangunkan. Sesiapa ada idea? Mai tolong saya. Nanti saya belanja. Hehehe…





Apa itu Managed Beans?

23 10 2008

Managed Beans adalah apa sahaja JavaBeans yang digunakan oleh aplikasi yang didaftarkan (registered) dalam fail konfigurasi JSF (faces-confiq.xml). Apabila Aplikasi JSF dimulakan ia akan menghuraikan (parse) fail tersebut dan Beans akan boleh dicapai (available). Apabila Managed Beans dirujuk(Untuk contoh dalam EL Expression sebagai nilai kepada tag atribut komponen – dipanggil sebagai value expression), Managed Bean menyediakan fasiliti menyamakan Bean dengan memanggil default constructor method pada Bean. Jika ada properties yang dinyatakan, ia juga akan termasuk dalam default values yang dinyatakan.

Untuk menjelaskan Managed Bean, anda tambah satu entry dalam Fail Konfigurasi JSF (faces-config.xml) dengan member satu nama yang simbolik yang akan digunakan untuk merujuk dan mengenalpasti class yang akan digunakan untuk instantiate bean. Anda harus menggunakan nama yang simbolik untuk mengenalpasti Bean yang apabila anda perlu untuk merujuk Bean’s Properties dan method. Kerana anda menggunakan nama yang simbolik daripada merujuk terus kepada Bean secara terus, pembentangan (presentation view) akan diasingkan dari logik aplikasi, bermakna anda boleh mengubah model tanpa mengubah paparan (view).

Pada bila-bila masa anda boleh tambah Managed Beans ke dalam fail konfigurasi JSF (faces-config.xml) dengan sama ada mengedit XML secara manual atau pun menerusi Overview Editor untuk konfigurasi fail yang menyediakan creation dialogs dan boleh melayari fitur untuk mendapatkan rujukan fail class  untuk Bean anda.

Ini adalah sedikit yang dapat saya kongsikan bersama sesiapa yang sedang explore Bidang IT ni… La ni saya dok tengah buat research dalam bab-bab ni…





Java Server Faces Part 1

16 10 2008

Java Server Faces @ JSF @ Faces merupakan satu standard baru untuk ruangkerja (framework) Java untuk membangunkan antaramuka untuk aplikasi web.

Kelebihan utamanya ialah ia memudahkan pembangunan antaramuka yang biasanya merupakan satu tugas yang cukup sukar untuk dibangunkan dalam aplikasi web.

Bagi sesiapa yang sudah biasa membangunkan antaramuka menggunakan komponen seperti servlet dan Java Server Page (JSP) pasti mengakui hakikat bahawa ia akan berdepan dengan masalah penyelenggaraan (maintenance) dan juga pelbagai masalah lain terutamanya anatarmuka yang kompleks dengan kehendak pengguna.

JSF membantu para pembangun aplikasi web dengan menawarkan satu kaedah pembangunan yang lebih pantas (Robust), dan dibangunkan berdasarkan pengalaman pembangun yang mempunyai banyak pengalaman membangunkan antaramuka dalam aplikasi web.

JSF diilhamkan melalui Java Community Process (JCP) oleh sekumpulan peneraju teknologi yang dianggotai oleh Sun Microsystems, Oracle, Borland, BEA dan IBM serta sekumpulan pakar Java dan pakar pembangun web.

Idea asal untuk membangunkan JSF ini dimulakan pada tahun 2001 di mana Amy Fowler bertindak sebagai peneraju untuk merintis jalan ke arah JSF yang ada kini. Pada tahun 2002 peranan meneraju spesifikasi JSF telah diambilalih oleh Ed Burns dan Craig McClanahan.

JSF direkabentuk untuk memudahkan antaramuka pembangunan aplikasi web java melalui:-

1.   Menyediakan komponen terasing, pembangunan antaramuka web yang bebas client yang memudahkan pembangunan aplikasi web.

<!2.  Memudahkan capaian dan pengurusan data dari antaramuka web pengguna.

<!3. Mengawal antaramuka secara automatik menangani pelbagai permintaan (request) dan pelbagai client secara teratur dan mudah.

<!4.   Menyediakan pelbagai ruangkerja (framework) yang mesra untuk pelbagai latar dan kemahiran pembangun.

Selain daripada itu ia juga menggabungkan pelbagai elemen yang dikutip dari pengalaman pembangun kepada satu standard pembangunan antaramuka aplikasi web yang komprehensif. Lebih menarik ia langsung tidak menjejaskan pembangunan aplikasi.

Hmmm… Saya la ni dok sibuk explore Jdev11G Release 1. So saya nak review balik, saya tulis semula input yang saya baca menerusi The Complete Reference Java Server Faces oleh Chris Schalk dan Ed Burns Terbitan McGraw Hill.

Selamat Menambah ilmu!