‘Kepemimpinan tertinggi FAM harus sedia korban jawatan mereka’

14 09 2015

‘Kepemimpinan tertinggi FAM harus sedia korban jawatan mereka’

Oleh Muhaamad Hafis Nawawi

mhafis@hmetro.com.my

FAM

Kekalahan teruk skuad Harimau Malaya 0-10 di tangan Emiriah Arab Bersatu (UAE) minggu lalu menjadi kemuncak kepada rasa kecewa dan marah penyokong bola sepak susulan kemerosotan prestasi skuad kebangsaan selain turut mendesak barisan kepemimpinan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) meletak jawatan.

Bagaimanapun, tindakan kumpulan terbabit yang menjadi penyebab kekecohan ketika aksi menentang Arab Saudi di Stadium Shah Alam, Selangor, baru-baru ini membuatkan FAM berkemungkinan berdepan hukuman Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA).

Keadaan kecoh dengan stadium dipenuhi asap akibat balingan suar disebabkan penyokong kecewa dengan aksi longlai skuad negara sedangkan mereka berkorban wang ringgit dan tenaga bagi menyatakan sokongan, namun hasilnya menghampakan.

Kafe Ahad mendapatkan pandangan Setiausaha Kelab Penyokong Hijau Kuning (HKC) Saiful Azrul Che Lah berhubung isu berkenaan.

Tanpa penyokong sebuah pasukan bola sepak tidak akan ke mana. Kenyataan ini betul atau tidak?

Penyokong adalah elemen terpenting bagi membangkitkan suasana dan semangat pasukan. Tanpa penyokong sudah pasti suasana hambar kerana tenaga yang dijana penyokong mampu menyemarakkan kekuatan pasukan secara tidak langsung.

Pasukan yang tiada penyokong tidak akan ke mana. Tidak keterlaluan dikatakan penyokong adalah antara tonggak kepada kekuatan sesebuah pasukan.

Jika kita lihat pada perlawanan yang diadakan tanpa kehadiran penyokong, akibat hukuman dan sebagainya, ia seolah-olah tidak berjiwa, malah pemain seolah-olah longlai untuk beraksi.

Pasukan bola sepak yang kuat perlukan pasukan penyokong yang juga kuat?

Oleh kerana tenaga yang dijana penyokong maka sudah pasti akan memberi kesan dari segi spiritual pemain untuk lebih bersemangat apabila beraksi.

Ini sememangnya akan membantu pasukan meningkatkan prestasi. Ia boleh dilihat pada pasukan yang mantap persembahannya yang mana sokongan padu penyokong menjadi tulang belakang terpenting.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, penyokong pasukan bola sepak negeri serta kebangsaan mula menyerupai ciri-ciri ‘hooligan’ atau samseng bola sepak. Mengapa ia berlaku?

Pada pandangan saya, sebenarnya sebahagian besar penyokong mempunyai perasaan amat sayangkan industri bola sepak negara.

Malangnya dengan prestasi pasukan yang menjunam serta pengurusan bola sepak yang tidak mencapai tahap sepatutnya, penyokong berasa amat kecewa kerana mereka sudah banyak berkorban dari segi wang ringgit dan tenaga bagi menzahirkan sokongan tidak berbelah bagi.

Justeru, apa yang berlaku (kekecohan di Stadium Shah Alam) adalah manifestasi daripada rasa kekecewaan mereka yang teramat sangat. Penyokong mengharapkan sesuatu yang lebih baik, tetapi industri bola sepak negara menuju ke arah yang lebih buruk.

FAM seharusnya ingat bahawa bola sepak juga adalah satu bentuk hiburan kepada rakyat. Oleh itu, FAM perlu melihat penyokong sebagai satu aset berharga.

Jika dihargai serta diberi peluang untuk berinteraksi, pasti penyokong dapat menunjukkan sokongan padu kepada FAM.

Pada masa sama, memang ada segelintir penyokong yang agak ekstrem, namun ia tidak menggambarkan sikap keseluruhan penyokong sesebuah pasukan.

Ini kerana penyokong mempunyai hak untuk bersuara dan mereka perlu diberi perhatian kerana mereka antara tonggak kejayaan bola sepak Malaysia.

Bagaimana pula dengan peranan FAM dalam memajukan bola sepak negara. Sejak puluhan tahun lalu, ranking pasukan negara semakin menurun. Adakah kepemimpinan perlu letak jawatan serta-merta bagi memudahkan pengganti bekerja. Komen saudara?

Rombakan yang menyeluruh amat perlu di dalam FAM ketika ini, apabila kegagalan ditempa, ternyata kita perlukan ‘darah’ baru yang lebih segar untuk mengembalikan martabat bola sepak negara.

Untuk mengubah FAM, ia perlu bermula daripada peringkat yang lebih bawah iaitu daripada ahli gabungan FAM itu sendiri.

Bagi saya, bukan saja Presiden FAM perlu mengundurkan diri, tetapi juga kepemimpinan tertinggi FAM yang lain kerana mereka gagal menyediakan material yang diperlukan bagi mendokong Presiden FAM.

Setiap kali pasukan kebangsaan kalah, FAM akan beri pelbagai alasan menyebabkan penyokong berang, alasan diberikan pula lebih kepada mahu menutup kelemahan pengurusan FAM?

FAM mungkin tidak sedar kesilapan mereka. Adalah penting bagi mereka mendengar pandangan lain agar mereka dapat menyedari kelemahan yang ada.

FAM perlu lebih terbuka terhadap sebarang pandangan biarpun pahit untuk ditelan kerana mereka seharusnya perlu lebih memikirkan kepada kepentingan bola sepak negara secara keseluruhannya.

Pada masa sama, mereka perlu ketepikan penumpang di dalam FAM terutama pihak yang hanya mahukan publisiti dan nama tanpa memberi sumbangan kepada bola sepak negara.

Akibat daripada itu, penyokong yang berang mula bertindak liar. Secara spesifik, apa sebenarnya yang dimahukan penyokong daripada pihak atasan?

Penyokong mahukan perubahan. Perubahan ke arah kebaikan bola sepak negara kerana penyokong sudah tidak sanggup menanggung malu dengan prestasi bola sepak negara.

Bayangkan pekerja negara lain seperti Bangladesh dan Indonesia di pejabat pun boleh tersenyum sinis terhadap prestasi bola sepak negara.

Kini, penyokong umpama bermusuh dengan sebuah persatuan bola sepak manakala persatuan bola sepak pula melihat segelintir penyokong sebagai menyusahkan. Apa boleh dilakukan untuk mengatasi isu ini?

Penyokong tidak bermusuh dengan persatuan bola sepak. Penyokong mahukan yang terbaik. Sekiranya segala usaha dilakukan secara betul, maka penyokong akan memberi segala kerjasama yang diperlukan.

Namun, apabila persatuan sendiri gagal memainkan peranan secara berkesan, penyokong akan mula bersuara dan suara itu akan dilihat sebagai ancaman kepada persatuan dan akhirnya penyokong dilihat umpama musuh.

Untuk mengatasi isu ini, persatuan harus bijak mengendalikan penyokong dengan mewujudkan aktiviti ramah mesra bersama penyokong. Persatuan juga boleh mengiktiraf penyokong dengan memberi apa-apa anugerah kepada penyokong agar mereka rasa dihargai.

Adakah wajar suar serta mercun dibaling ke tengah padang ketika perlawanan berlangsung semata-mata kerana rasa tidak puas hati?

Perkara pokok yang harus ditekankan ialah soal keselamatan. Di padang terdapat pemain, pegawai perlawanan, pengutip bola, wartawan, pasukan perubatan dan juga pasukan keselamatan.

Sekiranya mercun serta suar dibaling ke padang, ia akan menggugat keselamatan mereka. Di bahagian penonton juga terdapat ramai wanita dan kanak-kanak, sudah tentu ia akan menakutkan mereka dan menjadikan stadium sebagai tempat yang tidak selamat untuk mereka.

Jangan lupa, ada juga insan yang tidak bersalah menjadi mangsa dan pernah juga penyokong sendiri buta akibat terkena mercun yang disasarkan ke dalam padang tetapi tersalah sasaran.

Sebenarnya kita boleh protes terhadap sesuatu kepincangan tetapi dalam masa yang sama faktor keselamatan mesti diutamakan dan mereka yang tidak bersalah menjadi mangsa keadaan.

Bagaimana mahu menjaga atau mengawal kelakuan ahli kelab penyokong?

Ia memerlukan perubahan paradigma mentaliti penyokong dan untuk merealisasikan kesemua ini kerana ia perlu kepada komitmen semua pihak terutamanya proses mendidik penyokong.

Contoh baik haruslah diviralkan dan dihargai seperti usaha penyokong Johor Darul Ta’zim (JDT) membersihkan stadium selepas perlawanan.

Penyokong mengharapkan pemain dan pentadbir bola sepak bersikap profesional, maka penyokong juga seharusnya bersikap profesional.

Ini penting sebagai pemangkin kepada survival bola sepak Malaysia. Kerjasama antara kelab penyokong juga penting bagi mengekang anasir negatif seperti kerjasama kelab penyokong maya negeri tahun lalu yang menganjurkan Kempen Membanteras Samseng Bola Sepak.

Bagaimana, pihak saudara mahu melihat perkembangan bola sepak Malaysia yang terkini membabitkan pasukan serta pengurusan FAM?

Perkembangan semasa bola sepak negara nyata memerlukan tindakan pantas semua pihak. FAM perlu dirombak sepenuhnya dan kita sebenarnya mempunyai ramai pakar yang mampu memulihkan industri bola sepak negara.

Dengan sokongan semua pihak terutama kerajaan (dalam ruang lingkup tertentu), ahli akademik, golongan profesional, bekas pemain dan penyokong, kita mampu melakukan perubahan dengan pantas ditambah pula turut mempunyai infrastruktur berkelas dunia.

Amat memalukan apabila negara mundur seperti Bhutan dan Timor Leste memiliki ranking lebih tinggi berbanding Malaysia. Begitu juga dengan negara bergolak seperti Iraq, Palestin dan Syria.

Pokok pangkalnya kini, kepemimpinan tertinggi FAM seharusnya bersedia mengorbankan jawatan mereka untuk memberi laluan kepada muka baru yang lebih segar dan mempunyai lebih banyak idea untuk memulihkan bola sepak negara.

sumber: http://www.hmetro.com.my/node/77188 (14/09/2015)

Advertisements




Chot… Engkau Pergi Dahulu

16 02 2013

Sebak untuk saya kenangkan…

Chot

Perginya seorang rakan pada 13 Februari 2013 cukup memberi kesan kepada hati ini. Seorang sahabat yang cukup disenangi ramai dan sentiasa menceriakan keadaan iaitu Mahadzir Haji Azmi yang saya lebih mesra dengan gelaran Chot.

Sejak awal perkenalan saya dengannya menerusi Kelab Penyokong Hijaukuning (HKC), Chot cukup mesra dengan saya apatah lagi saiz badan kami lebih kurang sama sehingga kami membentuk satu pasukan futsal American Football.

Chot12

Sebagai salah seorang penyokong tegar Kedah, Chot banyak membantu saya menggerakkan HKC. Dari segi sokongan, konvoi, pasukan drum, futsal, bolasepak padang dan sebagainya sudah cukup menceritakan betapa komitednya beliau.

Pemergian beliau agak mengejutkan kerana tiada apa-apa amaran penyakit yang dihadapi. Setelah demam lebih kurang seminggu, beliau lebih awal dijemput meninggalkan dunia yang fana ini.

[nggallery id=6]

Apabila ada sebarang aktiviti HKC, saya biasanya akan bawa anak sulung saya Syasya Hana. Syasya memang selalu Chot dukung dan layan dengan cukup mesra. Apabila saya habaq kepada Syasya yang Uncle Chot dah meninggal, Syasya terus menangis hinggakan dia berkeras untuk mengikut saya menatap Arwah Chot buat kali terakhir di rumah mertuanya di Kampung Jiboi, Negeri Sembilan walaupun sehingga tengah malam. Syasya menangis dalam kereta dan bertanya saya mengapa Uncle Chot meninggal dunia awal? Sukar saya nak jawab dalam keadaan beremosi ketika itu apatah lagi dalam kepala sarat dengan kenangan manis pahit bersama arwah. Sukar nak digambarkan perasaan sebenar dalam diri ini ketika itu.

withchot

Salah satu kenangan bersama Chot

Chot… Damailah engkau di sana. Doaku akan sentiasa mengiringimu. Yang pasti semua tetap akan ke sana cuma masanya berbeza. Allah lebih menyayangimu. Engkau pergi dengan memori indah dan amal baik dengan semua sahabat. Pemergian yang cukup mengejutkan semua, namun semuanya adalah ketentuan Allah. Redha dengan segalanya…

Al-Fatihah…





Layan…

8 04 2010

Mood Final Piala FA 2010…

Layan…

Segala persiapan sudah diatur… Jom Pi Stadium Bukit Jalil!!!





Maaf

12 04 2009

Maaf kepada semua sahabat yang minta saya update keputusan pada setiap malam game yang melibatkan pasukan Kedah. Saya sudah sedaya upaya memberikan update setakat yang termampu.

Biasanya jika game melibatkan Kedah, saya akan terima lebih daripada 100 SMS. Saya sampai kelam kabut nak update sampaikan dah lupa siapa yang dah saya send SMS dan siapa yang masih belum saya send. Kalau dulu saya guna handset Nokia N1100, mudah sikit sebab memang handset tu mudah nak SMS tapi sekarang pakai Philips 392 yang tak user friendly untuk SMS memburukkan keadaan.

Saya harap sahabat-sahabat faham kalau tak dapat update dari saya. Kadangkala ada kekangan yang terpaksa saya hadapi. Katkanlah 100 SMS saya terima dan perlu dibalas semula. Satu SMS RM0.10 Bagi Celcom dan RM0.20 bagi lain dari Celcom, dah berapa? Sampaikan kredit saya habis. Jadi saya terus tukar pakai pasca bayar. Senang standard RM0.12 satu SMS ke mana-mana rangkaian.

Sebab tu sekarang ni saya hanya akan update jika da jaringan dan line up sahaja. Kalau tanya, “Lawa tak gol?”, “siapa assist?” saya tak jawab sebab tak cukup tangan nak update. Maaf.

Apa pun, thanks juga kepada rakan-rakan HKC yang sentiasa memberikan update kepada saya jika saya tidak dapat ke Stadium. Jasa anda amat dikenang.

BIAR JASA JADI KENANGAN !





Pesta Sukan Hari Wilayah Persekutuan 2009

23 02 2009

Hmmm… Letihnya badan… Dua hari berkampung di Putrajaya menyertai Pesta Sukan Hari Wilayah 2009. Saya masuk futsal. Hmmm… Badan dah pun berat tetapi teammate berjaya cover dengan cemerlangnya. First Day, kami menang 2-0 dan 3-0 untuk layak ke pusingan kalah mati. Saya mewakili HKC Muda (Gabungan HKC Otai dan Muda) yang diwakili oleh Casttelo, Lanabulu, own, bad, Ayen, Lie Bizkut, Am, saqafie dan zurul. Manakala Team HKC Junior pula menang 3-1 dan 4-1 pada hari pertama (21 Febuari 2009).

Hari kedua, Team saya menang 1-0 pada pusingan kedua untuk layak ke suku akhir. Manakala team junior menang 1-0. Pada pusingan ketiga, kami menang 1-0 manakala team junior tewas. Jadi hanya kami layak ke suku akhir. Suku akhir memang mendebarkan. Kami ketinggalan sejak awal separuh masa kedua tetapi akhirnya berjaya menyamakan kedudukan pasa saat-saat akhir menerusi Lanabulu. Alhamdulillah…

Kemudian ditentukan oleh penentuan sepakan Penalti. 3 sepakan awal akan menentukan pemenang. Giliran kami adalah selepas pasukan lawan. Sehinggalah sepakan terakhir oleh Bad. Bad perlu masukkan ke dalam gol tetapi ditepis keluar oleh penjaga gol dan pemain lawan dah bersorak gembira namun pengadil mengarahkan sepakan diambil semula kerana Bad melakukan sepakan tanpa sempat pengadil meniup wisel dan Bad berjaya menyempurnakannya. Alhamdulillah…

Kemudian sudden death. Saya ditugaskan mengambil sepakan penalti. Saya memang tak suka ambil penalti. Tapi saya yakinkan diri dan rembat sekuat hati dan masuk. Sampailah sepakan kelima, pemain mereka gagal menyempurnakan sepakan penalti dan Saqafie menjadi wira apabila berjaya menyudahkan penalti terakhir untuk kami layak ke separuh akhir.

Di Separuh Akhir kami bertemu dengan SPA B yang berjaya membuli kami. Rupanya depa ex-player Kedah dan negeri lain. Memang power! Tapi depa kalah kat final. Dalam perlawanan penentuan tempat ketiga dan keempat kami berjaya menewaskan gomo gomo FC dengan 2-1. Jadi dapatlah kami hadiah medal dan RM500. Jadi wang kemenangan dihabiskan dengan makan-makan di Alamanda Putrajaya dan bakinya dibahagikan sesama kami.

Hmmm… Alhamdulillah thanks to all my teammate yang cukup supportive. Letihnya badan. Setakat ini sahaja ringkas dari saya.





Futsal Terbuka UKM Attop – Day 1

7 02 2009

Alhamdulillah… Hari ni kesemua team HKC berjaya melepasi pusingan pertama (liga) untuk layak ke suku akhir esok. Malangnya esok team saya HKC Otai kena lawan dengan HKC Muda di Suku Akhir. Bertembung sesama sendirilah pulak! Apa pun HKC Junior akan berentap dengan Rockholic.

Barisan HKC Otai... Berdiri (Zurul, Zaffan, Din, Saiful), Duduk (Palie, Aiman) Tiada dalam gambar (Fahmi & Lie Bizkut)

Hehehe… Nampak sangat perut saya yang semakin sihat tu. Hehehe… Perlawanan pertama tadi menentang MU B (Kelab Penyokong MU Malaysia) di mana kami menang 3-0. Aiman Score sebiji dan saya score dua biji hasil kemantapan rakan sepasukan. Kalau ikut nak lari memang dah tak berapa larat dah nak bawak badan yang semakin membesar ni tapi rakan sepasukan memang marvelous sebab setting bola yang cantik untuk saya lakukan penyudah. Saya just tunggu di atas dan tunggu umpanan sahaja. Hehehe…

Sedang mengancam kubu lawan walaupun tak larat dah...

Game kedua menentang N9futbol iaitu Kelab Penyokong Negeri Sembilan di mana kami berjaya menewaskan mereka dengan keputusan 4-1. Saya score sebiji, Zaffan 2 bijik dan Din sebijik.

Gaya ja lebih sedangkan dah semput dah. Hehehe...

Perlawanan ketiga, saya tak main sebab balik rumah jaga anak dan isteri pulak. Wife kurang sihat lagi pun dah layak dah untuk peringkat suku akhir esok. Game ketiga, HKC Otai berjaya tewaskan Kelate.net iaitu Kelab Penyokong Kelantan 2-0 hasil jaringan Lie Bizkut dan Aiman.

Thanks to team mate yang cukup berdisplin mengikut taktikal yang diatur. InsyaAllah esok kita akan cuba yang terbaik!

p/s: Foto Thanks to udang_kara@Iqbal