Statistik Forum

26 08 2010

Ni saya masukkan statistik Forum saya untuk hari ini…

dan dari negara mana mereka datang

Nampaknya, para spammers cukup ‘meminati’ forum saya. Hehehe… Tak pa, saya dah ketatkan kawalan 🙂

Advertisements




Saya Create Forum Porno?

26 08 2010

Alkisahnya, saya ada create satu Forum untuk ex-classmate saya. Mulanya agak meriah tetapi dengan kehadiran facebook, saya menyerah kerana tarikannya lebih kuat kepada semua. Saya lihat banyak forum yang dah suram selepas adanya facebook.

Oklah, saya pun semakin jarang menjenguk forum yang saya create. Akhir sekali pada bulan Febuari lepas.

Sebulan lepas, saya mendapat satu SMS dari sahabat saya, “Saiful, apa dah jadi dengan forum kita?”

Lalu saya membalas, “Biasalah dah lama saya tak masuk jadi banyaklah spammers”

Beberapa hari lepas saya mendapat email dari seorang legal advisor dari sebuah negara di Afrika meminta saya membuang content pornografi yang melibatkan client beliau. Jika tidak, saya akan menghadapi tindakan undang-undang.

Ha! Bukan kepalang terkejut saya dibuatnya…

Jadi terus saya buka semula forum yang sudah lima bulan saya tidak jenguk. Alangkah terkejutnya saya apabila melihat ahlinya sudah mencecah 4000 user! Biar betul? Kemudian ada lebih 4000 posting yang kebanyakannya berbentuk pornografi! Ya Rabbi… Apa dah jadi ni?

Saya dah pun setkan sebenarnya syarat untuk mendaftar di mana pengguna perlu memasukkan kod yang dipaparkan pada imej secara rawak untuk elakkan spammers tetapi tidak berkesan rupanya. Puas saya memikirkan bagaimana saya hendak membuang semua topik tersebut memandangkan features pada forum tersebut agak terhad kerana ia adalah Forum percuma. Alhamdulillah saya dapat idea bagaimana hendak menyelamatkannya.

Apa pun, memang salah saya kerana tidak memantau dengan rapi forum tersebut. Dan saya terus mengetatkan syarat pendaftaran dengan menambah approval dari saya. Baru lima minit saya kuatkuasakan syarat tersebut dah masuk 17 waiting list untuk approval! Amboi, famous sungguh forum saya no… Tak boleh jadi ni…

Kali ni saya akan pantau dengan lebih rapi!





Forum Tanjung 93

26 01 2009

Hmmm… Alhamdulillah setelah berusaha dengan bantuan sahabat qfirdaus, dapat juga saya set up forum khas untuk ex-class mate saya di MRSM PDRM dulu, Kelas Tanjung 1993.

Ia boleh dicapai menerusi www.tanjung93.cjb.net. Kepada semua warga Tanjung 93, bolehlah mendaftarkan diri di sana. Ia hanya Eksklusif untuk ahli kelas Tanjung sahaja! Orang lain tak boleh. Hehehe… Sorry, sebab ada yang nak kan privacy dalam perbincangan rakan-rakan lama.

Diharapkan ahli Tanjung yang baca diari saya ini dapat menyertai forum tersebut. Terima Kasih…

Forum Tanjung 93