6 Tahun: Suatu Bingkisan Ringkas

6 04 2010

Alhamdulillah, semalam genap enam tahun saya merantau ke Kuala Lumpur ini. Cukup banyak yang telah saya pelajari dan juga kesilapan yang telah saya lakukan. Sesungguhnya ia merupakan suatu pengalaman yang amat berharga dan tidak ternilai. Mulanya saya tidak berhasrat untul berada lama di kota yang penuh dengan pelbagai cabaran ini tetapi akhirnya, mungkin saya terpaksa mengakui yang rezeki saya sememangnya di sini.

6 tahun bukanlah suatu tempoh yang singkat. Kalau anak-anak dah nak masuk darjah satu. Begitu juga dengan pengalaman yang saya kutip selama ini. Dalam persekitaran yang serba individualistik ini, sebenarnya masih lagi terdapat  suasana kejiranan yang saya inginkan tetapi tidak banyak. Apa yang perlu kini ialah, saya mencari jalan bagaimana untuk mengatasi semua ini dengan penuh bijaksana.

Paling saya risaukan ialah perkembangan anak-anak saya. Bagaimana pendekatan yang terbaik untuk membesarkan mereka dalam suasana sebegini. Sememangnya langsung tidak sama dengan suasana saya membesar dahulu. Peningkatan kes-kes jenayah dan kebejatan sosial yang lain harus saya lihat dengan penuh teliti agar ia tidak menjangkiti anak-anak saya.

Lantas saya sudah pun merangka perancangan-perancangan tertentu untuk itu dan saya sentiasa berdoa agar ia berjaya. Sesungguhnya kita hanya mampu merancang.

Dari segi kerjaya, terlalu banyak yang saya tidak berpuas hati tentang pencapaian saya. Saya kena berusaha dengan lebih gigih dan tekun. Banyak yang perlu saya perbaiki. Jika perlu ‘melompat’ untuk mencari cabaran baru, saya perlu lakukannya. Buat masa ini, saya akan terus berjuang. Mudah-mudahan berjaya, InsyaAllah…

Sekadar coretan ringkas setelah enam tahun berkelana di sini…

Advertisements




Permulaan 2010 Yang Mencabar

11 01 2010

2010 ini menghadirkan satu cabran yang amat besar buat saya. Permulaannya penuh dengan cabaran yang berliku yang harus saya tempuh dengan penuh kesabaran. Kalau diikutkan hati terasa cukup tertekan namun apa yang paling penting ialah menghadapi cabaran itu dengan penuh kebijaksanaan.

Dari segi aktiviti, memang cukup padat apatah lagi saya sudah menanam azam untuk kembali ke gelanggang badminton. Jadi selepas waktu kerja, saya terpaksa bergegas mengambil Syasya dan terus ke gelanggang latihan. Setelah dilanyak dengan latihan, barulah saya dan Syasya sampai ke rumah. Itu pun selepas solat Maghrib di surau tepi gelanggang latihan.

Bila malam, badan sudah jadi begitu letih dan tak bermaya. Tambahan pula kalau ada sessi futsal. Sudah pasti lebih letih. Namun yang cukup melegakan apabila kembali dapat bermain, terasa minda lebih segar dan lebih mudah menghadapi tekanan kerja dan lain-lain. Cuma cabarannya ialah masa untuk keluarga.

Satu aspek lagi ialah dari segi tekanan kerja. Dalam tahun ini sudah ditetapkan KPI untuk tugasan saya dan pasukan. Dengan soal penyelenggaraan Fasa 1, pembangunan Fasa 2, modul akaun pesakit dan beberapa tugasan lain, ia ternyata begitu padat dan tempoh yang ada dirasakan begitu singkat. Apa tidaknya dengan pelbagai halangan yang ada menjadikan ia lebih sukar. Apa nak buat, itu sudah menjadi tanggungjawab yang harus diselesaikan. Nak tak nak, kena cari jalan mencapainya. Kadang kala terasa cemburu melihat rakan sejawatan lain yang menerima gaji yang sama tetapi beban tugas mereka tidaklah begitu menekan. Yang penting berkat!

Soal wang memang menjadi cabaran paling besar pada permulaan 2010 ini. Saya mengharapkan ia hanya bersifat sementara. Yuran sekolah Syasya, baiki kereta, deposit api / air rumah baru, persediaan masuk rumah baru, insurans/cukai jalan kereta dan lain-lain bayaran yang perlu dijelaskan pada awal tahun ini amat mencengkam hinggakan ada suatu ketika Syasya nakkan biskut tetapi dalam poket saya cuma ada RM1 sahaja.

Terpaksa ikhtiar dengan isteri bagaimana nak jimatkan perbelanjaan dan mencari sumber lain. Yang menjadikan keadaan bertambah buruk ialah saya terpaksa membayar ansuran untuk rumah sewa sebanyak RM650 dan juga ansuran rumah yang bakal saya duduki sebanyak lebih kurang RM1250. Masalahnya rumah masih belum siap tetapi sudah dipotong bayaran ansurannya! Itu belum termasuk ansuran kereta dan keperluan lain lagi. Tambah parah, jumlah yang berhutang dengan saya dan isteri agak tinggi pula. Bagi yang memang dalam kesusahan, memang saya tak kisah sangat tetapi bagi yang berhutang tetapi dalam masa yang sama mampu pula pergi bercuti dan membayar sewa hotel! Aik! Bila minta, jawapannya tiada duit lagi. Ada juga yang berhutang tetapi bila diminta, senyap begitu sahaja dan setelah dua tiga kali minta, tetap senyap malah boleh lagi mempamerkan gaya hidup yang mewah dalam laman sosialnya! Geram juga dibuatnya tetapi tak lah membuatkan saya putus sahabat dengan beberapa kerat insan yang saya maksudkan. Mungkin suatu masa mereka akan sedar. Kalau depa tak mahu bayar pun, biarlah. Saya halalkanlah dan anggap bukan hak dan rezeki saya.

Hmmm… Saya tak mahu anggap wang sebagai masalah. Saya tetap percaya, ada jalan dan sumber di hadapan cuma permulaan 2010 ini memang cukup mencabar. Saya perlu lebih berfikir tentang bagaimana hendak merancang kewangan dengan lebih baik lagi. InsyaAllah, kalau kita berusaha, Allah akan beri ganjaran yang setimpal.

Apa pun, kehadiran 2010 ini dimulakan dengan pelbagai rencah cabaran yang memerlukan saya bertindak dengan penuh bijaksana dan hikmah. InsyaAllah kelak lama kelamaan cabaran ini akan bertukar dengan kemanisan.





Dua Hari Yang Penuh Dengan Cabaran

7 01 2009

Semalam (06 Jan 2009), saya perlu ke MDec di Cyberjaya untuk IHE Connectathon 2009. Ada testing dan briefing di sana. Macamana pun, memang group saya ke sana just untuk lihat senario yang ada dan input dari kumpulan lain.

Bermula jam 9.00 Pagi hingga petang saya berada di sana. Kebetulan saya perlu segera ke Paroi untuk menyaksikan game Kedah malam tu tetapi event tamat jam 5.30 petang. Adoi. Hujan lebat pulak tu!

Bila balik, saya terpaksa melalui traffic jam yang amat teruk untuk kembali ke Cheras. Saya terpaksa ambik Syasya dahulu sebelum ke HUKM untuk hantar server. Sampai di rumah jam 7.15 malam. Elok sampai masuk Maghrib, terus saya solat Maghrib dan selepas Solat Maghrib saya menanti Pa’an yang nak tumpang saya.

Jam 08.05 minit malam, saya baru melepasi Tol Sungai Besi. Terpaksa pecut. Hehehe… Tapi selaju-laju saya ada lagi yang lebih laju. Akhirnya saya sampai di Paroi kira-kira jam 8.40 malam dan terpaksa pula menempuh barisan yang panjang untuk membeli tiket dan mujurlah Hazwan ada untuk membantu.

Bagaimanapun, Kedah tewas 3-0. Sedihnya tetapi segalanya harus diterima dengan hati terbuka. Selepas bertemu coach dan pemain memberi semangat, saya dan rakan-rakan HKC bergerak ke RnR Seremban untuk menjamu sleera setelah Datuk Rahman dari Rahman Brothers menghadiahkan kami RM300 untuk mekan. Semua melantak. Hehehe…

Sampai di rumah dah jam 1.15 pagi.

Pagi-pagi lagi saya dah siapkan Syasya untuk ke Tadika. Syasya hari ni bila turun motor, nak berjalan pulak. Peliknya dia nak masuk ke kedai-kedai yang kosong dan masih tidak berpenghuni. Jam dah hampir jam 9.00 pagi. Terpaksalah melayan Syasya. Saya terpaksa kejan sebab nak hantar wife ke Putrajaya untuk interview jam 10 pagi. Adoi, Syasya pulak menangis dan tak mau masuk tadika. Lepas puas pujuk, Syasya beralah.

Kemudian terus pergi fotostat IC wife dan ambil kasut dari kawan wife sebelum terus pecut ke rumah. Sampai rumah dah jam 9.30. Waktu tu baru saya perasan, saya tertinggal IC di kedia Fotostat! Kena pecut pi kedai tu dulu sebelum pi Putrajaya.

Memang saya pecut sepecutnya kerana nak cepat (Jangan tiru macam saya). Tak tahulah ada speedtrap atau tidak. Tadi perasan ada satu. Janganlah sangkut. Hehehe… Elok sampai dan biarkan wife masuk tiba-tiba wife keluar sebab ada lagi sijil yang kena bawak.

Terus saya pecut ke Cheras kembali. Adoi memang kelam kabut jadinya. Dekat sejam jugaklah pergi balik sebab kena isi minyak dan top up touch and go sekali. Memang penuh dengan cabaran.

Akhirnya segalanya selesai selepas interview. Tetapi dua hari ni memang cukup memenatkan. Lepas tu ambik Syasya awal sikit dan kena dera pulak dengan Syasya! Memang mencabar!