Saya Create Forum Porno?

26 08 2010

Alkisahnya, saya ada create satu Forum untuk ex-classmate saya. Mulanya agak meriah tetapi dengan kehadiran facebook, saya menyerah kerana tarikannya lebih kuat kepada semua. Saya lihat banyak forum yang dah suram selepas adanya facebook.

Oklah, saya pun semakin jarang menjenguk forum yang saya create. Akhir sekali pada bulan Febuari lepas.

Sebulan lepas, saya mendapat satu SMS dari sahabat saya, “Saiful, apa dah jadi dengan forum kita?”

Lalu saya membalas, “Biasalah dah lama saya tak masuk jadi banyaklah spammers”

Beberapa hari lepas saya mendapat email dari seorang legal advisor dari sebuah negara di Afrika meminta saya membuang content pornografi yang melibatkan client beliau. Jika tidak, saya akan menghadapi tindakan undang-undang.

Ha! Bukan kepalang terkejut saya dibuatnya…

Jadi terus saya buka semula forum yang sudah lima bulan saya tidak jenguk. Alangkah terkejutnya saya apabila melihat ahlinya sudah mencecah 4000 user! Biar betul? Kemudian ada lebih 4000 posting yang kebanyakannya berbentuk pornografi! Ya Rabbi… Apa dah jadi ni?

Saya dah pun setkan sebenarnya syarat untuk mendaftar di mana pengguna perlu memasukkan kod yang dipaparkan pada imej secara rawak untuk elakkan spammers tetapi tidak berkesan rupanya. Puas saya memikirkan bagaimana saya hendak membuang semua topik tersebut memandangkan features pada forum tersebut agak terhad kerana ia adalah Forum percuma. Alhamdulillah saya dapat idea bagaimana hendak menyelamatkannya.

Apa pun, memang salah saya kerana tidak memantau dengan rapi forum tersebut. Dan saya terus mengetatkan syarat pendaftaran dengan menambah approval dari saya. Baru lima minit saya kuatkuasakan syarat tersebut dah masuk 17 waiting list untuk approval! Amboi, famous sungguh forum saya no… Tak boleh jadi ni…

Kali ni saya akan pantau dengan lebih rapi!


Tindakan

Information

4 responses

26 08 2010
Mohd Sufri

Nak jadi Admin dan Moderator bukan senang
Walaupun ianya cuma forum dan percuma pemantauan tetap perlu dilakukan
Anyway, good luck moderator

26 08 2010
Saiful Azrul

Sufri,
Kalau yang tak ramai orang masuk, memang boring nak pantau. Hehehe… Kalau yang kerap orang masuk, memang best tapi penat…

26 08 2010
Shaukhi

makan apa sampai 5 bungkus?

26 08 2010
Saiful Azrul

Ala Nasi lemak RM1 yang kecik tu. Tu pun kami berdua makan sampai sahur…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




%d bloggers like this: