Terpaksa Pindah Hosting

20 08 2009

Setelah sekian lama berusaha, akhirnya saya terpaksa akur apabila syarikat yang mengendalikan hosting saya terpaksa gulung tikar. Memang sedikit sebanyak ia memalukan UTM kerana ia dikendalikan oleh salah seorang pensyarah UTM.

Terpaksalah saya bertukar ke hosting lain dan InsyaAllah hujung bulan ini domain http://www.saifulazrul.net dan hosting saya akan kembali aktif. Yang sedihnya ialah banyak data saya yang hilang dan tak dapat dikembalikan…

Blog saya pun kehilangan entri sejak Mei 2009 hingga Julai 2009. Memang kecewa.

Berikut adalah kenyataan pihak syarikat dalam web mereka baithost.

Latest Announcement:

Kepada Pelangan diserver : Myne, Dammya, Gamma

Duka cita dimaklumkan bahawa atas masalah kerosakkan servis dan seterusnya menyebabkan kehilangan data kepada sebahagian dari pelanggan Baithost.com.my, kini reputasi syarikat telah jatuh teruk. Sehingga kini tiada satu pelanggan yang melanggan bersama syarikat. Akibatnya Baithost.com.my kini tidak lagi mampu untuk meneruskan operasi dengan bebanan kredit yang tinggi. Pihak pekerja yang selama ini menjadi nadi syarikat juga terpaksa diberhentikan. Oleh kerana tiada sebarang sumber pendapatan, pihak syarikat tidak lagi mampu untuk membayar sewa kepada data centre, Telekom Malaysia,dan telah menerima notis untuk ditamatkan operasi. Oleh itu pihak kami memohon supaya semua pelanggan yang masih bersama Baithost.com.my agar dapat memindahkan website mereka kepada web hosting yang lain sebelum pihak Telekom Malaysia menamatkan operasi tersebut dan data tuan/puan tidak dapat diperolehi. Pihak kami memohon ribuan ampun dan maaf atas segala kesulitan yang berlaku.

Untuk proses Domain Name Code, Sila email ke support@baithost.com.my. Kami akan lepaskan kesemua domain name dibawah jagaan kami.

Sekian

Pengurusan Baithost Hosting Services

———————————————————————————————————————————————————————-

Makluman kepada Semua Pelanggan Baithost.com.my yang terlibat dengan kehilangan data.

Terutama sekali pihak kami memohon ribuan ampun dan maaf di atas kerosakan server sehingga mengakibatkan kehilangan data Semua Pelanggan yang terlibat.

Sungguhpun pihak kami hanya merupakan syarikat yang hanya menyediakan ruang untuk Pelanggan menempatkan web mereka dan bukan sebagai data storage centre sepertimana yang jelas tercatat di dalam terma dan syarat, namun pihak kami meneruskan tanggungjawab untuk mendapatkan semula data-data yang telah hilang itu.

Pelbagai usaha dan cara telah dilakukan termasuklah mencari pakar di dalam Negara dan juga di luar Negara (Indonesia) bagi mendapatkan semula data-data yang hilang itu dalam bentuk yang boleh di proses semula.

Namun sehingga hari ini, data-data yang mampu diperolehi  hanyalah data-data yang tidak tersusun dan juga hilang strukturnya. Semua kepakaran yang ada hanya mampu hingga ke takat itu sahaja.

Telah banyak ikhtiar yang telah di lakukan bagi membantu mendapatkan semula data-data yang boleh di proses kembali. Oleh itu, pihak kami telah menghentikan operasi tersebut.

Untuk makluman Semua, oleh kerana masalah yang berlaku ini, reputasi kami jatuh begitu teruk kini. Pihak kami tidak menerima sebarang Pelanggan baru yang menjadi sumber pendapatan bulanan. Akibatnya pihak kami tidak lagi mampu meneruskan operasi dengan bebanan kredit yang tinggi.

Sekian

Pengurusan Baithost Hosting Services

———————————————————————————————————————————————————————-

Kerjasama Anda amatlah kami hargai. Terima kasih.


Tindakan

Informasi

One response

24 11 2009
Ahmad

Assalamu’alaikum wbt.

Saudara, saya ingin bertanya serba sedikit berkaitan dengan Baithost.com.my. Saya mempunyai masalah yang agak sama, menyewa web hosting di Baithost.com.my. Satu tapak hosting plan bersama satu domain name telah saya langgan, pada tahun lepas. Apa yang saya mahukan ialah domain name sahaja.

Saya membaca artikel anda mengatakan domain http://www.saifulazrul.net telah diaktifkan.

Jadi, agaimana saudara dapatkan domain name semula daripada pihak Baithost? Berkaitan proses domain code telah dilakukan tetapi tiada maklum balas.

Harap dapat membantu saya mengambil semula domain name. Terima kasih.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: