Susahlah Kalau Macam Ni…

30 04 2009

Malam tadi, saya habis main futsal dah cecah tengah malam. Lebih kurang jam 12.30 malam, saya sampai ke apartmen saya. Saya masuk melalui pintu yang memerlukan access card disebabkan pintu biasa sudah pun dikunci. Di depan saya ada sebuah kereta Proton Iswara yang pemandunya sedang bertekak dengan pengawal keselamatan.

Saya hanya menanti di belakang kereta Iswara tersebut untuk menunggu giliran masuk tetapi dengan tiba-tiba kereta tersebut terus merempuh kayu pengadang. Untuk masuk, sepatutnya kena touch card dan kayu pengadang tersebut akan terangkat. Tetapi pemandu tersebut terus selamba sahaja. Memang tak patut. Terus, pengawal keselamatan ambil nombor pendaftaran kereta tersebut.

Saya terus bertanyakan kepada pengawal tersebut tentang keadaan yang berlaku. Pemandu tersebut memang tak bawak access card tetapi tetap mahu masuk. Pengawal keselamatan cuba berdiplomasi dengan menanti penduduk yang ada access card untuk membantu tetapi pemandu tersebut tidak sabar dan terus bersikap kurang ajar.

Susahlah kalau ada segelintir penduduk macam ni. Dulu, memang agak mudah urusan keluar masuk ke apartment tetapi akhirnya banyak berlaku kes jenayah. Kemudian diketatkan urusan keluar masuk dan kadar jenayah turun mendadak tetapi ada segelintir yang rasa kurang senang.

Kenapa nak rasa kurang senang? Untuk kebaikan bersama. Jika urusan keluar masuk seperti sebelum ini, dikhuatiri lebih banyak kes pecah rumah dan kecurian motor berlaku.

Semuanya untuk kepentingan bersama. Kalau ada yang berdegil. Memang susahlah…





E-filing

30 04 2009

Hari ini adalah hari terakhir untuk rakyat Malaysia yang berkenaan melaksanakan tanggunjawab masing-masing. Alhamdulillah, saya buat pertama kali mendaftar untuk urusan percukaian. Jumaat lepas, saya dah pun membuka fail cukai setelah tidak dapat berbuat demikian tahun lepas akibat denggi.

Terima kasih juga kepada sahabat yang bertugas di LHDN yang sudi meluangkan masa selama 30 minit untuk membantu saya mengisi e-filling. Kalau tanpa bantuan beliau memang blur jugak nak isi. Nak isi boleh tapi nak isi dengan tepat.

Banyak pelepasan yang boleh kita dapat. Kalau anda rajin beli buku, jangan lupa simpan resit tersebut. Ada lagi macam insurans nyawa dan jugak kalau anak ramai, lagi banyak pelepasan cukai yang diperolehi.

Kepada anda yang masih belum berbuat demikian, cepat-cepat laksanakan tanggungjawab anda kepada negara !