Harga Tol Naik

26 02 2009

Alamak… Satu berita yang tak sedap saya dengar. Kebetulan bulan depan saya kena balik kampung memandangkan abang ipar nak kahwin, jadi saya akan lalui tol PLUS.  Bila ada kenaikan macam ni memang membebankan.

Yes, memang ia ada harga untuk dibayar tetapi dalam situasi ekonomi sebegini, ia dilihat terlalu mahal. Saya balik Kedah sebelum ni lebih kurang RM108 pergi balik kalau naik 5% dah RM5 kenaikan. Hmmm… Jadi lepas ni, pengusaha bas akan tuntut kenaikan harga bas lah pulak.

Dulu saya balik Kedah kena dalam RM20 ja lepas tu naik RM25 lepas tu naik jadi RM30 dan la ni RM39. Lepas ni lagi lah… Adoi… Nasib baik waktu la ni harga minyak pada paras RM1.80 (Patutnya lebih rendah lagi kalau ikut harga pasaran minyak semasa). Hmmm…





Balik Kampung

26 02 2009

Beberapa minggu lepas, my wife ada maklumkan ada dua guru JQAF di Penang yang nak tukar suka sama suka dengan guru JQAF di Kuala Lumpur. Bukan senang nak dapat peluang macam ni. Saya pulak rasa kalau dapat balik dok area sana memang best! 

Boleh tengok mak ayah lebih kerap, ziarah adik beradik, kos hidup murah dan boleh lari dari keserabutan kota. Memang pening dok nampak hutan batu sahaja. Tekanan kerja pun tinggi. Macam-macam cabaran hidup di kota yang serba mencabar.

Tapi, saya dah pun berstatus tetap di tempat kerja sekarang. Kalau nak pindah balik tak dak pulak cawangan di sana. Rugi kalau pindah tak bawak sekali tempoh perkhidmatan. Rugi banyak! Nak tak nak kena kekal di sini sampai pencen. Hmmm… Kesian pulak tengok wife yang pada pandangan saya still janggal dengan kehidupan kota. Tapi dah rezeki di sini, kena terima dan InsyaAllah lama kelamaan nanti akan dapat sesuaikan diri dengan kehidupan kota.

Maybe lepas pindah rumah sendiri nanti lebih mudah… Rumah sendiri? Nanti saya coret bila berkelapangan…