Eksiden

16 02 2009

Hmmm… Tengari tadi sewaktu rehat, saya bergegas ke sekolah isteri saya untuk hantar lap top rakannya. Setelah itu terus saya bergegas nak berehat sekejap di rumah. Saya mengikuti sebuah pajero merah dari sekolah dan keluar dari simpang. Tiba-tiba Pajero tu berhenti dan bagi signal nak buat U-turn, saya hairan  kerana simpang tersebut mana boleh buat U-turn kerana dikhaskan untuk kereta membelok masuk ke Apartmen Sri Penara sahaja. 

Saya pun teruskan perjalanan tetapi tiba-tiba ada sebuah kereta membelok masuk ke Sri Penara dan saya cuba mengelak tetapi tetap bertembung sedikit dengan kereta tersebut. Pedih sikit di kaki tetapi tidak luka manakala kereta tersebut pecah nombor pendaftaran kenderaannya. motor saya tiada kerosakan langsung. Alhamdulillah selamat.

Lalu pemandu terbabit minta maaf kerana salah beliau. Beliau maklumkan terlindung dengan pajero yang nak buat U-turn tu. Silap tak sempat nak ambil nombor pendaftaran pajero tersebut. Apa pun, Alhamdulillah semuanya selamat.

Moral of the story, Jangan buat U-turn ditempat yang tak sepatutnya kerana kadangkala ia menyusahkan orang lain !

Advertisements




Jenaka: Kaki Bertaruh

16 02 2009

Ada seorang pak cik yang bernama Pak Di yang sangat kaya. Setiap hari beliau akan menyimpan RM1000 di bank. Setiap hari tepat pukul 9 pagi Pak Di dah pun bersiap sedia terpacak di kaunter bank untuk menympan RM1000 nya.

Setelah lebih kurang setahun berlalu, kehadirannya setiap hari disedari oleh Manager Bank. Menager Bank itu pun memanggilnya ke office dan bertanya…

Manager : Setiap hari saya lihat pak cik akan menympan RM1000 di bank. Apa kerja pak cik?

Pak Di : Saya ni sebenarnya tak de kerja encik. Cuma saya suka bertaruh. Setiap hari saya akan bertaruh dan saya tak pernah kalah.

Manager : Ooo… ini sudah cukup bagus. Tapi pak cik mungkin belum bertemu dengan orang yang teror macam saya ni. Kalau pak cik bertaruh dengan saya jangan haraplah nak menang.

Pak Di : Iye ke? Kalau macam tu jom kita bertaruh.

Manager : Okay. Sebutkan apa saja pak cik nak bertaruh dengan saya.

Pak Di : Macam ni… dalam tempoh 7 hari dari sekarang encik akan kehilangan telur encik. Kalau betul encik akan hilang RM1000, kalau tak saya akan bayar encik RM1000.

Manager : Hahaha.. tak logiklah pak cik. Tapi tak pe… saya setuju.

Setelah kedua-duanya bersetuju, mereka pun beredar. Besoknya bila bangun pagi Manager tu pun meraba telurnya.. ooh masih ada. Begitulah seterusnya hinggalah sampai ke hari yang ketujuh dia dapati telurnya masih lagi ada..

Dengan suka hatinya Manager tersebut pun pergilah berjumpa dengan Pak Di.

Manager : Pak cik sorrylah ye.. telur saya masih lagi ada..

Pak Di : Betul ke? Aku tak percaya… Mari sini aku pegang…

Lalu dipegangnya anu Manager tu. Sambil tersenyum Pak Di pun berkata..

Pak Di : Okaylah.. Betul kata kau. Nah ambil RM1000 ni. Pak Di pun menghulurkannya.

Manager : Hari ni baru pak cik tahu siapa yang teror… Sorrylah pak cik hari ni pak cik tak dapat pergi bank lagi keh.. keh.. keh…

Tiba-tiba Pak Di mengeluarkan RM4000 dan pergi ke kaunter bank. Manager tersebut rasa hairan lalu bertanya pada Pak Di..

Manager : mana pak cik dapat duit sebanyak tu?

Pak Di : Pak cik bertaruh dengan kawan pak cik Guard kat luar tu tadi RM5000.

Manager : Bertaruh apa?

Pak Di : Bertaruh yang pak cik dapat pegang telur Manager Bank..

Manager : Tak guna punya orang tua

Sumber: Gelakgiler.com