Tahniah Sayang

28 02 2009

Alhamdulillah, isteri saya sudah diperakukan untuk jawatn tetap. Maknanya interview di Putrajaya tempohari berjaya. Alhamdulillah…

Semoga selepas ini dapat mendidik lebih ramai anak nusa berjaya di dunia dan akhirat, InsyaAllah…

Tahniah sayang…





Rebat Tunai Punya Cerita

27 02 2009

Semalam, saya cuba semak status rebat tunai saya secara online di Pos Online kerana saya baru sahaja renew road tax. Alangkah terkejutnya saya apabila saya dapati pembayaran sudah pun dilakukan kepada penama lain! Adoi!

Terus saya check semula nombor plat yang saya key in dan saya lihat memang betul nombor pendaftaran kereta saya! 

RM625 tu!

Kemudian saya terus contact service centre Pos Malaysia tetapi tak dapat lalu saya tulis email aduan. Kemudian saya double check dengan Ambank nama atas geran. Memang sah nama saya. Kemudian saya call member di Pos Malaysia untuk bantu dan terus saya call service centre sekali lagi.

Nampaknya depa akan siasat bagaimana Pejabat Pos Jitra boleh bayar kepada orang lain sedangkan saya baru renew roadtax pada minggu lepas dan tarikh kuatkuasa ialah pada 25 Febuari 2009! Tarikh penama di atas tuntut adalah pada 09 November 2008. Mana boleh tuntut waktu itu!

Saya rasa maybe ada kesilapan key in. Apa pun, saya menanti hasil siasatan Pos Malaysia terlebih dahulu sebelum saya buat laporan polis jika ada unsur penyelewengan. Banyak RM625 tu dalam keadaan ekonomi sekarang ni. Hmmm…

Tunggu dan lihat dulu…





Harga Tol Naik

26 02 2009

Alamak… Satu berita yang tak sedap saya dengar. Kebetulan bulan depan saya kena balik kampung memandangkan abang ipar nak kahwin, jadi saya akan lalui tol PLUS.  Bila ada kenaikan macam ni memang membebankan.

Yes, memang ia ada harga untuk dibayar tetapi dalam situasi ekonomi sebegini, ia dilihat terlalu mahal. Saya balik Kedah sebelum ni lebih kurang RM108 pergi balik kalau naik 5% dah RM5 kenaikan. Hmmm… Jadi lepas ni, pengusaha bas akan tuntut kenaikan harga bas lah pulak.

Dulu saya balik Kedah kena dalam RM20 ja lepas tu naik RM25 lepas tu naik jadi RM30 dan la ni RM39. Lepas ni lagi lah… Adoi… Nasib baik waktu la ni harga minyak pada paras RM1.80 (Patutnya lebih rendah lagi kalau ikut harga pasaran minyak semasa). Hmmm…





Balik Kampung

26 02 2009

Beberapa minggu lepas, my wife ada maklumkan ada dua guru JQAF di Penang yang nak tukar suka sama suka dengan guru JQAF di Kuala Lumpur. Bukan senang nak dapat peluang macam ni. Saya pulak rasa kalau dapat balik dok area sana memang best! 

Boleh tengok mak ayah lebih kerap, ziarah adik beradik, kos hidup murah dan boleh lari dari keserabutan kota. Memang pening dok nampak hutan batu sahaja. Tekanan kerja pun tinggi. Macam-macam cabaran hidup di kota yang serba mencabar.

Tapi, saya dah pun berstatus tetap di tempat kerja sekarang. Kalau nak pindah balik tak dak pulak cawangan di sana. Rugi kalau pindah tak bawak sekali tempoh perkhidmatan. Rugi banyak! Nak tak nak kena kekal di sini sampai pencen. Hmmm… Kesian pulak tengok wife yang pada pandangan saya still janggal dengan kehidupan kota. Tapi dah rezeki di sini, kena terima dan InsyaAllah lama kelamaan nanti akan dapat sesuaikan diri dengan kehidupan kota.

Maybe lepas pindah rumah sendiri nanti lebih mudah… Rumah sendiri? Nanti saya coret bila berkelapangan…





CUTI REHAT

25 02 2009

Hmmm… Hari ni saya bercuti.

Dapatlah repair motor yang rosak, urusan bank, bil, ambil Syasya awal, tambah masa tidur hehehehe…, baca paper yang tak sempat saya baca selain dapat refresh semula fikiran.

Bestnya rasa bila sesekali bercuti. Malas nak fikirkan bab kerja buat seketika…





Jenaka: Nurse

24 02 2009

Pemandu teksi iaitu Feddy asyik memerhati Nurse itu melalui cermin tengahnya..Merasa kehairanan.. . Nurse itu bertanya… “Encik.. kenapa encik melihat saya begitu ??”

Feddy tersenyum malu dan berkata…
” Sebenarnya.. . saya selalu berfantasi.. ..maaf ya… saya sangat ingin mencium seorang Nurse… ”
“Oh begitu!! tak der masalah… encik boleh mencium saya.. kalau itu memang memberikan ketenangan buat encik… tapi saya ada syarat iaitu encik mesti masih single” kata Nurse…

Feddy gembira dan berkata…
“iya… iya, saya masih single”.

Kemudian teksi itu diberhentikan di jalan sepi… Feddy terus mencium nurse itu selama 10 minit… kemudian mereka pun meneruskan perjalanan kembali.

Tapi feddy menangis teresak-esak sambil berkata…
“Maafkan saya cik… saya merasa bersalah… sebenarnya saya sudah berkahwin”.

Mendengar penerangan itu Ratna tersenyum bijak dan berkata…
“Sudahlah encik… tidak ada apa-apa yang perlu dibimbangkan. .. Saya juga bersalah. Saya juga bukanlah seorang Nurse… saya adalah seorang Mak Nyah yang kebetulan dalam perjalanan menuju ke pesta pakaian beragam”





Syasya Terkejut !

23 02 2009

Tengahari tadi sewaktu rehat, saya terus ke Tadika Syasya dan ambil Syasya. Bila saya sampai cikgu tadika Syasya tanya, “Want to Take Syasya?”

Saya jawab, “Yes”.

Lalu cikgu Syasya naik atas dan panggil Syasya. Dalam lima minit jugaklah. Bila turun sahaja, cikgu Syasya cakap, “Syasya don’t believe her papa came to take her”. 

Syasya pula menjerit, “Walid! Walid!”

Hehehe… Memang Syasya terkejut sebab selalu saya ambik dia jam 5.30 paling awal. Selalunya lepas habis kelas tadika, dia akan masuk daycare pulak dengan dua kawan dia Iela dan Darwish. Tapi selalunya kawan-kawan Syasya balik jam 3 atau 4 petang. Jadi Syasya akan tinggal seorang dalam sejam setengah kat daycare.

Kesian jugak tapi cikgu dia memang caring dan cikgu dia rajin mengajar Syasya mengeja dan bercerita. Tapi memang setiap hari dalam sejam setengah Syasya tak ada kawan. Hari ni wife saya cuti, jadi better saya ambik dia awal sikit dan memang Syasya patut terkejut.

Malam tadi dok terbayang lagi saya bila Syasya geram sambil marah. Waktu di Alamanda, dia sempat main di tempat permainan kanak-kanak dalam 5 minit ja. Lepas tu kami dah bergegas nak balik sampaikan bila dah naik kereta, dia dok lepas geram dia.

Tak pa Syasya, nanti hari Rabu Walid cuti, Walid akan bawak Syasya pi main mainan 🙂