Penangan JDev 11G

3 12 2008

Adoi… Pening betul kepala memikirkan tentang JDeveloper 11G ni. Saya mula kenal dengan JDeveloper pada version 9 kemudian version 10.1.2 sebelum saya gunakan version 10.1.3 dengan lebih lanjut. Elok guna 10.1.3 keluaq pulak version 11G Technical Preview dan saya guna version Technical Preview 4. Bila guna Technical Preview 4 dah mula selesa keluar pula Jdeveloper 11G Production Release 1. Adoi nak kena catch up dengan yang baru pulak!

Memang la ni dok bertungkus lumus memahami JDeveloper 11G ni. Dari segi business layer, rasanya tak begitu mendatangkan masalah tetapi di presentation layer memang agak memeningkan. Kalau dulu bila boleh selit coding di presentation layer, rasa macam free untuk buat apa saja tapi bila banyak nak kena configure berbanding coding, dah jadi kekok mencari. 

Saya sedang develope template project. Mulanya nampak simple tapi bila dok start mula, terasa betapa rumitnya nak buat. Kena tahu komponen sebaik mungkin baru mudah nak settle. Semuanya kelihatan baru bagi saya, memang puas nak explore apatah lagi saya kena siapkan awal di presentation layer. Adoi peningnya kepala!

Tambah pula lepas sahaja run kena restart balik PC. Kalau ikutkan requirement PC saya, kira ok la. Pentium IV 3.20GHz, RAM 2.0GHz, Hard Disk 120GB using Windows XP Pro Version 2002 Service Pack 2. Tapi bila kena penangan JDeveloper 11G memang cukup terasa sebab minimum requirement untuk RAM kena dalam 2.0GB. Saya just at minimum level. Processor pulak seeloknya Dual Core baru kena.

Apa pun ini satu cabaran yang harus saya tempuh. Dah mula dapat sikit demi sikit apa yang perlu cuma kekurangan resources sebab benda ni masih baru. Oh lupa nak inform kepada yang tak mengerti apa itu JDeveloper. JDeveloper adalah satu tool untuk membangunkan sistem menggunakan Java sebagai bahasa pengaturcaraan. Ia dimiliki oleh Oracle. Ada banyak lagi tool yang berasaskan java seperti JCreator, Rational dll.

La ni yang saya tengah kaji lanjut adalah komponen Panel Strecth Layer, Panel Splitter dan Panel Collection. Mungkin berguna dalam bahagian yang ingin saya bangunkan. Sesiapa ada idea? Mai tolong saya. Nanti saya belanja. Hehehe…


Tindakan

Information

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




%d bloggers like this: