Obama Menang Presiden US

5 11 2008

Obama memang diletakkan harapan tinggi untuk menjadi jambatan antara US dan negara-negara Islam yang sentiasa dianggap sebagai pengganas di mata Negara Uncle Sam tersebut. Latar belakang Obama yang berasal dari Kenya dan pernah menetap di Indonesia dan pernah beragama Islam sedikit sebanyak menjadi taruhan walaupun ada pro dan kontra.

Dilihat muda, lebih berkarisma dan bijak berhujah, Obama memang menjadi pilihan rakyat Amerika yang sudah cukup bosan dengan dasar luar mereka dan mereka mahu kebimbangan diselubungi kemelesatan ekonomi dapat diredakan.

Obama menggunakan pendekatan kempen yang lebih segar dengan menggunakan sepenuhnya kuasa Internet dan juga kempen konvensional serta berani menghuraikan dasar-dasar baru kepada rakyat Amerika. But for me, saya berasakan bahawa sesiapa pun yang menjadi pemimpin US tidak akan memberikan perbezaan yang jelas dalam dasar terhadap negara Islam.

Terrorist atau pengganas sudah sinonim dilabel kepada apa jua yang bersangkutan dengan Islam. Ini kerana pengaruh Yahudi sudah pun meresap ke dalam kedua-dua parti yang terbabit di US iaitu Demokrat dan Republikan. Mubaligh mubaligh Yahudi sudah pun merekrut cendekiawan muda Yahudi dan diletakkan di kedua-dua belah kem parti. Mereka ini memainkan peranan besar dalam pembentukan dasar-dasar parti tersebut. Jadi siapa yang menang pun akan melalui mereka sebelum setiap dasar dapat dimuktamadkan.

Cendiakawan Yahudi ini begitu bijak dan pintar berhujah. Mereka mampu menghuraikan keadaan politik dunia semasa menurut perspektif mereka dan cukup bijak mempengaruhi pemimpin mereka. Tidak hairanlah kita boleh lihat dasar Bush yang cukup tempang apabila kita tahu bagaimana personaliti Bush hingga ada penganalisis menganggap Bush seperti ‘rusa masuk kampung’.

Walaupun ramai memperkatakan tentang dasar baru oleh Obama yang akan mengubah senario politik dunia ke arah kebaikan, saya lebih berasa skeptikal jika diturut senario yang wujud di US. Saya berharap pendapat saya salah dan Obama ada keberanian untuk melakukan reformasi politik di negara yang menganggap mereka adalah Polis dunia.

Cuma pengalaman lepas menunjukkan bahawa sesiapa sahaja yang menang Presiden US akan mengikut telunjuk penasihat-penasihat Yahudi ni. 

Mana tahu kali ini ada perubahan… Wallahu’alam.

Apa pun Tahniah Obama! 


Tindakan

Informasi

2 responses

6 04 2010
Diari Saiful – Keredhaan Allah & Ketenangan Hati: Impian Abadi » Palestine Dihurung Kesusahan

[…] perpecahan Umat Islam menjadikan Israel begitu bermaharajalela. Obama? Saya pernah menulis tentang Obama. Memang jelas, seperti apa yang saya agak, Obama akan mengikut telunjuk Yahudi walaupun terdapat […]

2 05 2011
Osama Masih Hidup? | Diari Saiful - Keredhaan Allah & Ketenangan Hati: Impian Abadi

[…] Osama Masih Hidup? Jika kita mengikuti laporan-laporan akhbar ketika ini, telah dilaporkan Obama telah mengumumkan kejayaan misi membunuh Osama Ben Laden. Sambil berterima kasih kepada Pakistan atas kejayaan misi tersebut, Obama turut menyatakan ia adalah kejayaan dalam menentang keganasan. Saya pernah menulis tentang Obama ketika Obama menang pilihanraya Presiden lepas. […]

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: