Lewat

28 11 2008

Hmmm… Malam tadi terasa sakit belakang. Bila tidoq rasa macam tak selesa. Terjaga pulak waktu sebelum Subuh. Mandi dan kemudian solat Subuh dahulu. Selepas solat terus sambung tidoq. Kunci jam 7.15 pagi sebab hari ni tak cuti. Selalunya saya akan bertolak dalam jam 7.45 dari rumah dan biasanya akan sampai dalam jam 7.55-8.00 ke pejabat kecuali kalau ada apa-apa perkara kecil maybe akan terlewat dalam 2-3 minit. Contohnya kalau Lif lambat sangat.

Tadi, saya seperti biasa bertolak dalam 7.45 pagi, saya bawak motor pun rileks sahaja. Di lampu isyarat berhampiran Plaza Dwitasik tu, saya tersangkut. Macam biasa tunggu ja lah. Elok hijau ja terus saya pecut tapi nampak kon kon, mulanya ingat depa dah tak bagi staff di Plaza Dwitasik parking di situ tapi bila jengok lagi ke depan, rupanya jalan ditutup! Kena buat U-turn. Adoi!

Kena lalu jalan satu lagi. Memang dah diagak jalan agak sesak sebab satu laluan tu ja.  Saya lalu ikut jalan belakang Tasik Permaisuri barulah ternampak dari situ papan makluman Jalan ditutup sehingga 16 Jan 2009. Lama tu! Tinggal satu jalan ja la ni. Jalan lain ada tapi jauh.

Hmmm… Last sekali terlewat 15 minit ke pejabat. Sangkut kat Lampu Isyarat yang asyik merah ja. Adoi. Hmmm… Lepas ni kalau waktu hujan lebat, saya kena cari alternatif jalan untuk balik rumah dari Bandar Tun Razak sebab jalan yang boleh dilalui la ni selalunya tenggelam bila hujan lebat. Hmmm… Untuk tempoh dua bulan ni kena lah lalui lagi pun dengarnya nak buat lencongan jalan yang lebih selesa di situ…

Advertisements




Gila, Kejam dan Tak Berperikemanusiaan

27 11 2008

Malam tadi sewaktu saya surf ada saya terlihat online news tentang India. Saya tak dan baca habis tapi yang tertulis kat Tajuk ialah Taj Mahal dan Oberoi. Lepas tu saya baca sekali lagi online news di pejabat terkejut bila baca tentang kes rampasan hotel oleh kumpulan pengganas yang menembak membuta tuli hingga sekurang-kurangnya 80 orang meninggal di Mumbai.

Ada tajuk Terror Strikes Mumbai Again – http://broadband.indiatimes.com/toishowvideo/3762676.cms

Memang mengejutkan dan saya memang tidak bersetuju dengan tindakan sedemikian walaupun ia berhasrat untuk mendapatkan keadilan. Ia bukan caranya. Kumpulan pengganas didakwa sebagai kumpulan Muslim dan kita sebagai muslim tidak harus mengmabil langkah sedemikian. Islam agama keamanan. Islam tidak mengajar kita membunuh membabi buta.

La ni difahamkan sejumlah mangsa masih lagi menjadi tawanan dalam Hotel mewah berkenaan. Memang isu ini akan diajadikan modal oleh musuh Islam untuk terus memerangi umat Islam. Inilah akibatnya apabila umat Islam tidak bersatu. Kita ditindas walaupun ramai.

Apa pun kita tunggu dan lihat kes di Mumbai ini bagaimana ia akan berakhir. Adakah seperti dalam filem hindustan?





Selamat Hari Ulang Tahun Perkahwinan Ke-3

27 11 2008

Alhamdulillah, hari ini genap Tiga tahun pernikahan saya dan isteri tersayang.

Sepanjang tiga tahun ini, cukup banyak pengalaman yang saya tempuhi dan saya lalui bersama isteri dan kini kami sudah bertiga bersama Syasya Hana. Ada pahit ada manis, asam garam hidup berumahtangga dan Alhamdulillah ia dapat diatasi satu per satu. copy-of-pengantin

Di awal perkahwinan mungkin isteri saya agak terkejut dengan corak hidup di KL. Bayangkan dengan saya sibuk dengan kerja sampai keluar pagi jam 7 balik ke rumah jam 12 tengah malam kadang-kadang menjangkaui jam 3 atau 4 pagi. Isteri saya keseorangan di rumah. Saat yang paling hiba ialah sewaktu saya balik rumah ketika senja, saya lihat lampu rumah tertutup dan bila dibuka pintu terlihat wajah isteri saya menangis kesunyian di hujung jendela bersama sekuntum bunga mawar. Memang hati saya tersentuh tetapi saya tak mampu lari dari kesibukan tugas yang menggila waktu tu.

Saya rasa amat bersalah tetapi dalam masa yang sama saya cuba atasi beban kerja waktu itu. Tambah perit keadaan kewangan waktu itu pun tak begitu mengizinkan hingga saya tak berdaya membawa wife saya berjalan-jalan pada masa terluang. Memang cukup terkesan pada saya. Alhamdulillah isteri saya memahami dan dia sanggup berkorban sambil mengandungkan Syasya ketika itu.

Selepas kelahiran Syasya, dimensi baru terhasil. Ada penyeri hidup dan rezeki mula bertambah. Alhamdulillah dan hidup semakin ceria. Apatah lagi isteri saya mendapat tawaran KPLI-JQAF. Ketika ini cabaran semakin rumit kerana kesibukan belajar + kesibukan kerja saya memang cukup menghimpit. Alhamdulillah ia tetap dapat dilalui.

Setelah habis pengajian, barulah segalanya mula berjalan lancar. Alhamdulillah… Kini sasaran tahun depan sebelum ulangtahun keempat  ialah Syasya akan ada adik. Semuanya terpulang kepada rezeki yang Allah berikan. InsyaAllah…image008

Dalam berumahtangga pasti ada pasang surutnya. Kadang kala memang menguji kesabaran tetapi itulah yang harus kita tempuhi untuk menjaga mahligai yang telah dibina dari hancur berkecai. Alhamdulillah kini, segalanya semakin bersinar dan saya berdoa agar ia terus bergemerlapan. (Doakan saya dan keluarga ya! Thanks).

pb210448

Sayang, Selamat Hari Ulantahun Perkahwinan yang Ke-3. InsyaAllah abang akan usaha tingkatkan apa yang kurang dan perbaiki kelemahan yang ada. Abang sayang Sayang……………………………………………………….





Perbankan Internet

26 11 2008

Alhamdulillah saya baru sahaja selesai settlekan pendaftaran perbankan Internet untuk akaun di Affin Bank. Sebelum ni saya buka akaun Affin (Waktu tu Perwira Habib Bank) waktu saya join Askar Wataniah dulu. Kemudian sampailah ia tidak aktif dan tahun ni saya daftar semula dan waktu daftar semula tu, ada sedikit soal selidik yang depa bagi. Saya tulis saya perlukan perbankan Internet dan la ni Alhamdulillah dah ada dah.

Cuma kelemahan Affin Bank Internet Banking ni ialah kita kena tunggu 24 jam dulu selepas register di ATM baru boleh kita proceed ke First Time Log in. Apa pun dah settle.

Saya sememangnya ada banyak akaun bank (duit tak seberapa. Hehehe). Antaranya Maybank, CIMB, Muamalat, Tabung Haji, Affin Bank, BSN (2 akaun) dan Al-Rajhi. Yang saya dah guna Perbankan Internet ialah Maybank, CIMB, Affin Bank dan Al-Rajhi. Yang lain tu saya harap ada lah nanti terutamanya BSN yang agak sukar sebab tak ada mesin deposit Tunai. Setiap kali nak bank in duit kena beratoq lepas tu kena pi time office hour pulak. Sekurang-kurangnya kalau ada Mesin Deposit Tunai, senanglah sikit dan kalau ada perbankan Internet lagi bagus!

Apa pun di tempat saya akan ada tiga Bank bukak cawangan iaitu AmBank (Penting untuk urusan loan kereta dan HKC), BSN (Personal needs) dan CIMB (Personal Needs). Kalau bank tu dah ada Internet banking, senang. Saya harap bank yang masih belum berusaha ke arah itu.





Terlupa !

26 11 2008

Semalam, saya tengah dok pening kepala memikirkan beberapa tugasan yang perlu disiapkan. Tiba-tiba dapat email dari ketua unit bertanyakan macam mana nak ke Seminar Helathcare. Transport tak disediakan. Ha! Saya lupa update dalam jadual saya seminar tu. Alamak!

Mula jam 10 pagi di IBM Malaysia, Bandar Utama tapi jam 9.50 pagi saya baru saya bergegas pecut ke Bandar Utama dari Bandar Sri Permaisuri. Alhamdulillah sempat sampai jam 10.20 pagi. Yang lama sikit tu nak parking. Hmmm… 

Awat la saya lupa masukkan dalam jadual? Maybe sebab pindaan tarikh kot. Apa pun kena mengaku ia kecuaian diri!





Alor Setar vs Alor Star

25 11 2008

Secara Peribadi, saya tidak bersetuju nama Alor Setar diubah kepada Alor Star. Namun ia telah diubah pada 21 Disember 2003 dan saya masih lagi menulis Alor Setar bukannya Alor Star. Saya bukanlah pakar bahasa, tetapi bagi saya nilai sejarah yang ada harus dikekalkan keasliannya.

Mungkin perkataan ‘star’ itu diambil untuk menunjukkan bintang yang nampak macam glamor dan eksklusif tetapi dari segi sejarah Alor Setar bermula dari sebuah Alor yang terdapat di situ pokok Setar atau dalam bahasa saintifiknya “Bouea macrophylla”.

Jadi menukar Alor Setar kepada Alor Star adalah tidak relevan sama sekali dan sedikit sebanyak boleh menghakis nilai sejarah yang ada pada nama Alor Setar. Bila masa berlalu nanti, anak cucu akan tanya kenapa nama Alor Setar. Alor Bintang ka?

Bagi saya biarlah keaslian nilai sejarah itu dikekalkan. Seingat saya ramai yang menentang tetapi Kerajaan Negeri Ketika itu masih lagi mengekalkan nama Alor Star sebagai nama baru. Mungkinkah kerajaan Negeri baru kali ini akan melihatnya sekali lagi?

Pada saya Alor Setar tetap Alor Setar! Bukan Alor Star!





Asal Usul Alor Setar

25 11 2008

 

Alor Setar sudah sekian lama berfungsi sebagai pusat pentadbiran negeri Kedah. Pada 2 Jun 1990 bandar ini merayakan ulang tahunnya yang ke-250. pembukaan Alor Setar bermula di kawasan tebing Sungai Kedah yang diapit oleh kuala sungai Anak Bukit dan kuala Alor Malai. Kawasan tebing Sungai Kedah itu sepanjang kira-kira satu perempat kilometer. Kawasan itu hanya perkampungan kecil yang terdiri daripada beberapa buah rumah kayu beratap rumbia semasa Sultan Muhammad Jiwa Azilin Muazzam Shah pertama kali menjejaki kaki di situ. Namun demikian, Sultan Kedah yang ke-19 itu sangat tertarik hati pada kedudukan kampung tersebut. Baginda kemudian berkenan untuk memindahkan pusat pemerintahan Kedah dari Istana Bukit Pinang ke kampung itu. Sejak dari itu kampung tersebut mula membangun dan terus menjadi tumpuan penduduk negeri Kedah.

‘Alor’ yang dimaksudkan pada nama Alor Setar ialah alur atau anak sungai yang kini dikenali sebagai Alor Malai cuma disebut ‘alor’. Perkataan ‘alor’ itu tidak digunakan sebagai nama tempat tetapi sebagai pernyataan rupa bumi di situ. Maka kawasan di kuala alur itu disebut ‘kuala alor’. Apabila orang Cina sampai ke situ mereka menambahkan perkataan ‘Malai’ di hujung ‘alor’ untuk membayangkan bahawa kawasan di tebing alur itu didiami oleh orang Melayu. Pada masa sebelum Siam menyerahkan Kedah kepada Inggeris pada tahun 1990, pangkalan di Kuala Alor itu sudah maju dan sibuk. Orang Melayu menggunakan pangkalan itu untuk memunggah barang dagangan yang dibawa dari Kuala Kedah. Perahu-perahu yang singgah di pangkalan itu dikatakan ditambat pada mana-mana pokok yang berdiri di tebing alur. Akan tetapi ceritanya berlainan ketika orang Melayu baru memulakan perkampungan di situ. Ketika itu perahu tidak banyak dan di tebing kuala alur itu terdapat sebatang pokok setar (juga disebut kundang) yang sangat tegap kedudukan pokok setar di tebing itu memudahkan pendaratan. Pada pokok setar itulah lazimnya perahu-perahu yang menggunakan pangkalan itu ditambat. 

Akhirnya perkataan ‘setar’ sempena nama pokok itu dicantumkan dengan ‘kuala alor’ untuk menghasilkan nama Kuala Alor Setar. Perkataan ‘kuala’ kemudian digugurkan daripada nama itu apabila kawasan perkampungan itu meluas dan pergantungan penduduk pada pangkalan itu menurun. Sehingga kini tiada seorang pun yang mengetahui bagaimana percantuman nama itu berlaku dengan lebih tepat. Menurut satu cerita, percantuman itu berlaku semasa seorang penduduk kampung itu berbual dengan kenalan barunya di Kuala Kedah. Selepas selesai menjual hasil kebunnya dipekan itu, dia berehat ditepi sungai untuk memulihkan tenagannya sebelum mudik ke kampungnya semula. Di situ dia didatangi seorang pemuda yang sedang mencari perahu untuk ditumpang balik ke kampungnya yang tidak jauh dari Kuala Kedah. 

“Hendak ke mana?” Tanya pemuda itu. “Kuala Alor,” jawab pemilik perahu itu. “Kuala alur?! Alur mana?” Tanya pemuda itu lagi. Termenung sebentar pemilik perahu itu. Kuala Alor yang mana lagi? Kemudian dia menjawab: “Kuala Alor… dekat pokok setar di hulu sungai!” “Ah, kuala alur setar!” Sejak dari peristiwa itu nama Kuala Alor Setar mula digunakan, tetapi tidak lama selepas itu ‘Kuala’ digugurkan.

source: http://sejarahmalaysia.pnm.my/portalBM/detail.php?ttl_id=41&spesifik_id=143§ion=sm03 (25/11/2008)